A karácsonyfa eredete

A karácsonyfa eredete

De szép is a zöld, illatos, lefelé szélesedő, melegzöld színű fa, ami minden évben díszhelyet foglal el lakásunkban! A karácsonyfa, ami valójában egy örökzöld fenyő. Ha magunk elé képzeljük feldíszítve, orrunkban szinte érezzük a gyanta illatát, ami nekünk egyet jelent a karácsony ünnepével.

Ez a fa lehet bármilyenfajta fenyő. Nálunk talán leginkább a lucfenyő dívik, de sok helyen láthatunk ezüstfenyőt. Sőt, manapság egyre népszerűbb a kevésbé illatos, ám annál fényesebb zöld színű nordmann fenyő is.

De miért pont a fenyőfa lett erre az ünnepre kiválasztva? Olvass tovább, és sok más érdekesség mellett ezt is megtudhatod.

Karácsonyfa eredete

 

A karácsonyfa eredete – miért a fenyőfa?

A leveleit soha – vagy legalábbis egyszerre teljesen – el nem hullató fa mindig is nagy tiszteletnek örvendett. Már a kereszténység megszületése előtti pogány időkben is misztikus hatalommal ruházták fel. Némely egyéb vallás szerint például az istenek lakhelyéül szolgál, más hitvilágban, például a germánoknál egyenesen magát a világmindenséget jelképezi.

A fenyőfa sok népi hagyomány része is. Az ősi Európában év vége környékén az a szokás járta, hogy házak kapujára, istálló ajtaja mellé, kút környékére fenyőágat tettek. A néphit szerint ezzel lehetett biztosítani, hogy a következő esztendő terményekben bővelkedő legyen, és a családot elkerüljék a betegségek.

Az is szokás volt, hogy Katalin vagy Borbála napján az otthonokban vízbe tettek néhány fenyőágat. Így az éppen a napforduló tájára zöldült ki, ezzel is büszkén hirdetve az újjászületés diadalát, szemben a sötétséggel, halállal. Később ebből alakult ki a karácsonyfa állítása is.

A kérdésre pedig a válasz, hogy Nyugat-Európában a kereszténység elterjedését követően Ádám és Éva történetét misztériumjátékok során elevenítették fel decemberben. És mivel arratájt abban az időszakban az egyetlen nem lombhullató fa a fenyő volt, nem csoda, hogy megtisztelő feladata lett. Mégpedig az, hogy a fenyő szerepelt a színpadon a tudás fája megtestesítőjeként.

Karácsonyfa eredete

A karácsonyfa eredete – a szó eredete régen és ma

 

A „karácsonyfa” szavunkat a németből vettük, ugyanis a német megfelelőjének tükörfordításával alakult ki. A „Weihnachtsbaum” ugyanis azt jelenti: „karácsony”+”fa”. Később maga a karácsonyfa-állítás is innen terjedt el hozzánk. A magyar „karácsony” szó egyébként szláv eredetű, és a Balkánról került hozzánk a keleti egyház műszavaként.

De azt talán már kevesebben tudják, hogy régen a „karácsonyfa” kifejezés teljesen mást jelentett. Ez ugyanis azt a tűzifát takarta, amelyet a jobbágyoknak a földesuruk számára adóként kellett beszolgáltatniuk.

Karácsonyfa eredete

További érdekességek a karácsony blogban

Karácsonyi versek

Karácsonyi köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS-ek

Karácsonyi dalok

Újévi jókívánságok