Karácsonyi szimbólumok

Karácsonyi szimbólumok

Ha eszünkbe jut valamilyen közeledő ünnep, rögtön felrémlenek a hozzá kapcsolódó élmények. Vegyük például a karácsonyt. Rögtön magunk elé képzeljük a fát, látjuk az égők színes fényeit, beszippantjuk a gyanta és a mézeskalács illatát. De ez fordítva is igaz. Ha fenyőerdőben járunk, és érezzük a tobozokból áradó jellegzetes aromáját, akaratlanul is felrémlik egy téli, karácsonyi este képe.

Nem véletlen, hogy szimbólumok vesznek körbe minket, amelyek egyszerűek, de a hozzájuk kapcsolt jelentést azonnal felfogjuk és érezzük. Nézzük meg, melyek a karácsony legjellegzetesebb szimbólumai, és mit jelképeznek.

Karácsonyi szimbólumok – a színek

Milyen színeket látunk magunk előtt a karácsony felidézésekor?

  • zöld

A növények fő jellegzetessége, így nem csoda, hogy az élet színe, és a (megújuló) reményt hordozza magában.

  • fehér/ezüst

Karácsonykor a mi éghajlatunkon (ideális esetben) esik a hó, ami fehérré változtatja a világot körülöttünk. A szűzies, vakító fehérség az ártatlanság szimbóluma, valamint a tökéletességet hordozza magában. A keresztény tanok szerint a fehér a szentháromságból az Atyát, az isteni fényt jelképezi.

Az ezüst, a Hold színe pedig a női princípiumot, az Anyát sugallja.

  • arany/sárga

A Nap és az örökkévalóság színe. Még jelenti a férfiasságot és a gazdagságot is.

  • piros

A vér hordozza, így elsősorban az élet színe, a szentháromságban a Szentlélek jele. De ott láthatjuk a tűz melegében és a vértanúk áldozatában, a bűnben és a pokol tüzében is.

Karácsonyi szimbólumok

Karácsonyi szimbólumok, színek összeállítása

Karácsonyi szimbólumok – a formák

  • háromszög

A hármasságot szimbolizálja, így a szentháromság formája. Az isteni tökéletesség, arányosság, harmónia és stabilitás jelképe. Ezt az alakot formázza a fenyőfa is. Örökzöld voltának köszönhetően ezen kívül magában hordozza a megújulást, Jézus születésének napját, zöld színével magát az életet is.

  • csillag

Már az ősidők óta foglalkoztatta az embereket. A túlvilág, az istenek és hősök megtestesülése, egyúttal a jó hír hordozója: Jézus születését jelezte az égen. A fenyőnek legtöbbször a csúcsára teszünk csillag alakú díszt.

  • gömb

Minden égitest, a Nap, a Hold a csillagok – a teljesség, tökéletesség formája. A karácsonyfán a bolygókat szimbolizálja.

Karácsonyi szimbólumok

Karácsonyi szimbólumok, formák

Karácsonyi szimbólumok – étel, ital

A finom lakoma, terülj-terülj asztalkám a bőségre, jólétet sugallja, de egyes ételek további jelentéssel is bírnak.

  • alma

A bűnbeesésre utal. Karácsonykor arra tudásra emlékeztet, amelyet nem lett volna megszereznie az első embereknek, Ádámnak és Évának.

  • dió

Az emberi agyra emlékeztető külseje miatt a bölcsességgel azonosítják, és a jövő nemzedékébe vetett hitünket.

  • szaloncukor, nyalánkságok

A karácsonyfán az angyalokat és segítőit eleveníti fel, az édes íz pedig a jólét érzését kelti.

Karácsonyi szimbólumok

Ugyancsak kiemelt fontosságot tulajdonítottak az ünnepi vacsorából az asztalon maradt morzsáknak is. Ezeket a lakoma után összegyűjtötték, és vagy felhasználták, vagy megőrizték, hogy ez is a szerencséjüket erősítse.

További érdekességek a karácsony blogban

Karácsonyi versek

Karácsonyi köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS-ek

Karácsonyi dalok

Újévi jókívánságok