Mióta ünnepeljük a karácsonyt?

Mióta ünnepeljük a karácsonyt?

A keresztény világ fő ünnepét, a karácsonyt december 24-25-26-án ünnepeljük minden évben. Bár nekünk furcsának tűnhet, hogy előfordulhatott valaha, amikor nem létezett a karácsony, bizony, volt ilyen időszak az emberiség történetében. Vajon mióta létezik ez a bevett hagyomány? Cikkünkből mindenre fény derül.

Mióta ünnepeljük a karácsonyt?

Mióta ünnepeljük a karácsonyt? – a rövid és egyszerű válasz

A kérdésre nagyon egyszerű választ lehet adni, röviden: a karácsonyt Kr.u. 325-ben nyilvánították ünneppé, az első niceai zsinaton. Ám ha kicsit részletesebben megvizsgáljuk a kérdést, kiderül, hogy valójában korábban és később is számíthatjuk. Mégpedig attól függően, hogy pontosan mire is vagyunk kíváncsiak valójában.

Mióta ünnepeljük a karácsonyt? – az „őskarácsonyok”

A december 25. környéke már az ókori időkben is rendkívül kiemelt időszak volt. A téli napforduló ideje ekkortájtra esett, ami nagy hatással volt az emberek életére. Ráadásul a Nap olyannyira fontos volt, hogy több ősi vallásban is találkozhatunk napistenekkel.

A Római Birodalomban is megemlékeztek a napfordulóról mint a megújulás, újjászületés ismétlődő reményéről. Egyik legfőbb istenük Saturnus volt, a földművelés istene, az ő tiszteletére rendeztek egy egész hónapig tartó ünnepséget decemberben. Azt tartották, ahhoz, hogy a következő évben jó legyen a termés, jó kedvre kell deríteni égi uraikat. Ezért ajándékokkal, zenés-táncos ünnepségekkel kedveskedtek nekik. Ez az ünnepségsorozat egészen a napforduló kezdetéig tartott. Ezután, december 25-én pedig a felkelő nap istenét, Mithrász születését éltették, aki állítólag ezen a napon született.

Ez volt az oka annak, hogy a niceai zsinat karácsony ünnepét erre a dátumra tette. Bár Jézus születésének örvendezünk, valójában ő nem is december 25-én jött világra. De az emberek így fokozatosabban és könnyebben álltak át a változásra, hogy ezentúl mást ünnepeljenek ezen a napon.

Mióta ünnepeljük a karácsonyt?

Mióta ünnepeljük a karácsonyt? – a mai modern karácsony kialakulása

A karácsonyfa-állítás a 18. század óta vált hagyománnyá Európában. Magyarországon azonban igazából csak a 20. századra teljesedett ki a polgárság és falusiak körében. A karácsonyfát ekkortájt inkább gyümölcsökkel, dióval, édes mézeskalács figurákkal volt szokás feldíszíteni, a tetejére pedig csillag vagy angyalka került.

A karácsonyi ételmenü: a halászlé, bejgli, valamint a színes égősorok és girlandok a fenyőn pedig már napjaink megszokott ünnepi kellékei. Ezekkel tesszük még bensőségesebbé ezt a néhány szeretetteli, békés ünnepnapot.

Mióta ünnepeljük a karácsonyt?

Tudtad-e?

A szaloncukor leginkább csak nálunk, Magyarországon divatos karácsonyfadísz. Eredetileg Franciaországból jutott el hozzánk, de annyira népszerűvé vált, hogy a különböző színű, ízesített csokoládékészítmények fenyőink jellegzetes ékei lettek.

További érdekességek a karácsony blogban

Karácsonyi versek

Karácsonyi köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS-ek

Karácsonyi dalok

Újévi jókívánságok