A legszebb textilek a karácsonyi időszakra

A legszebb textilek a karácsonyi időszakra

A karácsonyi időszak nálunk akkor veszi kezdetét, amikor elkezdődik a készülődés…

Az apró feladatok sorra elkészülnek, és szépen lassan az otthonok is karácsonyi hangulatot tükröznek. A megtisztított ablakokon hópelyhes vagy csillagos függöny, esténként gyertyák gyúlnak, és a fények is láthatóvá válnak. Már hetekkel karácsony előtt sütemények sülnek, és téli fűszeres illat járja át lelkünket. Az asztalon adventi koszorú, a székeken téli hangulatú párnák, a csodaszép terítővel fedett ünnepi asztal már vár. A karácsony mintás textilek a szobákból sem hiányozhatnak, manók, rénszarvasok és hópelyhek a díszpárnákon, de akár az ágyneműkön is jól mutatnak.

Ez a cikk hangulatkeltés céljából íródott, főként az ünnepi hangulatú textilekről, de fontosnak tartottuk leírni az anyagok összetételét és viselkedésük miértjét.

A legszebb textilek a karácsonyi időszakra

A legszebb textilek a karácsonyi időszakra

Lakástextilek karácsonyi mintával

A lakástextilek évszakokat és ünnepi hangulatot is türköznek. Persze, nem mindenki rajong mindezért, de attól színes a világ, hogy az emberek sokfélék. Függönyök, ágytakarók, plédek, ülőpárnák vagy terítők, mind viselhetik az aktuális színeket, motívumokat, melyek egyben tükrözik a hangulatunkat. Vannak, akik a fenséges aranyat kedvelik, de egyes emberek a manócskákat szeretik. Az ezüst örök sláger, a kék is közkedvelt, a klasszikus piros-zöld soha nem fog eltűnni, mert talán e két szín, ami a karácsonyt legjobban tükrözi. Könyvek közelében, kandalló melegében jól mutat egy skótkockás takaró és egy piros sapkás manó. Kedvelem a norvég mintát, ezért nemcsak pulóvert viselek, hanem az e stílusban készült függönyt, takarót, ágyneműt is nagyon kedvelem. Jól harmonizál a fával, ami melegséget áraszt, egy karosszékben üldögélve, kezünkben forró teával.

Az ágyneműk esetén kiemelten fontos az anyag minősége és összetétele, hiszen a testünket öleljük körbe vele. Jó érzés, ha finom puha és szellőzik, vagy akár nem gyűrődik, ezért néhány mondatban összefoglaltuk, mit érdemes tudni annak, aki karácsony mintás ágyneműhuzatok között nézelődik.

Fontos az anyagok összetétele!

Az ágyneműhuzatok sokféle anyagból készülhetnek, közülük vannak népszerűbbek és kevésbé ismertek. Amit leginkább keresnek, és évezredek óta ismernek az emberek, az a pamutvászon. Az alapanyag előállítása során a gyapotból nyert pamutszálakat alakítják fonallá. Jó nedvszívó és légáteresztő képessége miatt népszerű, egy strapabíró anyag, aminek előállítási költsége alacsony, ezért kedvező ára miatt előszeretettel használják intézményekben.

A flanel egy jó minőségű anyag, puhaszövésű pamutszövetből készül, és az őszi-téli időszakban közkedvelt, mert kellemes, meleg, puha érzetet kelt. Jó nedvszívó képességgel rendelkezik, ami előnyös lehet az éjszakai izzadás okán. Az eljárás során az utolsó simítás miatt alakul ki a különbség más anyagokhoz képest, egy kefével történő felületkezelésen megy át, aminek puha tapintása és melegsége köszönhető. Ezért remek ötlet a flanel ágyneműhuzatok vásárlása karácsonyra, mert nemcsak egy anyagot, hanem érzést is adunk általa.

Szintén jól ismert a krepp technológiával készült ágyneműhuzat, amelynél nagyon fontos, hogy jó minőségű szövettípusból készüljön, mert ellenkező esetben durva hatást kelt. Sajnos, előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást gyenge minőségű textilek esetén. A jó minőségű krepp 100%-ban pamut alapanyagból készül, de vannak más összetételűek is, mint például selyem, gyapjú vagy szintetikus eredetű vászon. A krepp szövetek egyenetlen szerkezetűek, tapintásuk érdes. Az anyag sűrűsége és szilárdsága révén nagy a kopásállósága, nem szakad, és nem deformálódik, valamint fontos tulajdonsága az is, hogy légáteresztő.

Összegzés

A karácsony a szeretet ünnepe, ezért fontos, hogy az otthonunk is ezt a hangulatot tükrözze! Kedves minták, elegáns motívumok, skótkockák vagy aprócska manók, bármelyik jó választás lehet. Ne feledjük, hogy nem a látvány a legfontosabb! Alkossunk olyan ünnepi enteriőrt, amiben jól érezzük magunkat! A fények és a textilek különös hatást keltenek, az illatok pedig, ha megcsapják orrunkat, egyből jókedvre derítenek. Az ágyneműhuzatok, takarók csodákra képesek; pihe-puha érzést keltve, jólesően pihengetve…

 

error: Content is protected !!