A tökéletes karácsonyfa – a matematikusok szemével

Karácsony napja:

A tökéletes karácsonyfa – a matematikusok szemével

Sokszor láthattunk már gyönyörű szép karácsonyfákat. Filmek, reklámok, festmények százai mutatják be, hogyan képzelik el az emberek a tökéletes karácsonyfát. Ha ezeket a karácsonyfákat vesszük alapul, akkor kialakulhat egy kép az ideális karácsonyfáról. Az ideális karácsonyfa ezek alapján jó magas, háromszögletű, és telis-tele van aggatva mindenféle, minél több csillogó-villogó dísszel.

Persze mindenkinek megvan a maga egyéni ízlése. Így nagy valószínűséggel másképpen festene a te számodra tökéletesen kinéző karácsonyfa, mint például a szomszédodnak.

De mi van akkor, ha összekombináljuk a karácsonyfa esztétikáját valami totálisan hozzá nem illővel – nevezetesen a tudománnyal? Hogyan néz ki a tökéletesen szép karácsonyfa, ha matematikailag határozzuk meg?

A tökéletes karácsonyfát ki lehet számítani

Talán nem meglepő, de ez a furcsa elképzelés már meg is valósult. Méghozzá az angliai Sheffield Egyetem matematika szakos hallgatói segítségével, akik nagyon komolyan álltak hozzá a vidám karácsonyhoz. És végül sikerült meghatározniuk azt a képletet, ami alapján – ki lehet számítani a tökéletes karácsonyfát*.

Az 5 feltétel, ami tökéletes karácsonyfa megvalósításához szükséges

A tökéletes karácsonyfa

A tökéletes karácsonyfa

 

Mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy mik azok a paraméterek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a tökéletes karácsonyfa kiszámításához. A matematikushallgatók ezt az 5 kritériumot határozták meg:

  • a fenyőfa magassága;
  • a csúcsdísz hossza;
  • a gömbdíszek mennyisége;
  • az égősor hossza valamint
  • a boák/girlandok hossza.

Ezeknek az értékeknek a bizonyos képletek alapján kiszámított aránya fogja meghatározni a tökéletes karácsonyfát. Így például a csúcsdísz ideális karácsonyfához való magasságát úgy lehet kiszámítani, ha a fa centiméterben megadott magasságát elosztjuk tízzel.

 

 

Egy konkrét példa az ideális karácsonyfa paramétereihez

Ahhoz, hogy kiszámoljuk, milyen módon kell feldíszítenünk a mi tökéletes karácsonyfánkat, lássunk egy konkrét példát, a fenyőfa magasságát véve alapul. Vegyünk egy kellemesen magas, 180 centiméteres fenyőfát, ami még jól elfér a lakásunkban.

Ehhez a 180 centiméteres karácsonyfához a számítások alapján szükséges:

  • 1 darab, 18 centiméter hosszú angyalka vagy csillag alakú csúcsdísz;
  • 37 darab gömbdísz;
  • 919 centiméter hosszúságú boa/girland valamint
  • 565 centiméter hosszúságú égősor.
A tökéletes karácsonyfa

A tökéletes karácsonyfa

 

 

Szeretnéd kiszámítani a saját ideális karácsonyfádat? A Sheffieldi Egyetem honlapján megteheted! A gondos tudóshallgatók ugyanis elkészítették a “tökéleteskarácsonyfa-kalkulátor”-t. Elég megadni a kiszemelt fenyőfád magasságát, és szükséges többi kellék paramétereit kiszámítja a kalkulátor. Sőt! Ha valakit a konkrét számítások is érdekelnek, ezen az oldalon azt is megtalálja. Helyes kis képek illusztrálják, melyik paramétert hogyan lehet kikalkulálni a karácsonyfa hossza és az ideális karácsonyfához való képletek segítségével.

Persze a karácsonyfa akkor lesz igazán tökéletes, ha szívvel-lélekkel díszíted fel, nem pedig számításokkal. De látod, így lehet érdekes a karácsony tudományos megközelítésből is. 😉

* Forrás, utolsó megtekintés: 2021-09-21