Hobbiból hivatás: Váljon teljesértékű hivatássá a kedvenc tevékenységed a Jooble segítségével

Karácsony napja:
Ha van olyan dolog az életedben, amit hobbinak nevezhetsz, szerencsés embernek mondhatod magad. Még jobb, ha ez a hobbi stabil jövedelemforrást teremt. Hogyan kezdj neki? A Jooble összegyűjtött néhány tanácsot.

Az elmúlt néhány évben sokunknak több ideje volt hobbikon és projekteken dolgozni a hivatásos állás mellett. Még az is lehet, hogy felfedeztünk egy új időtöltést vagy tevékenységet, amelyet élvezhetünk. De mi van azzal, ha ezt a hobbit karrierré alakítanánk? Ha szereted a növényeket, érdemes kertész állás iránt kutatnod, erre a legjobb felület pedig a Jooble álláskereső portál lesz.

A weboldalon különböző szűrők segítségével csökkentheted a találatokat, hogy minél pontosabb és az igényeidnek megfelelő álláshirdetésekkel kerülj szembe. Ez lecsökkenti az álláskereséssel töltött időt, kellemesebb élménnyé varázsolva az önmegvalósítás olykor nehézkes időszakát.

Hobbiból hivatás

Hobbiból hivatás

Mi is az a hobbi?

Először is nézzük meg, mit értünk hobbi alatt. Lényegében a hobbi egy olyan tevékenység, amelyet rendszeresen végzünk szórakozás, kikapcsolódás céljából. Általában a hobbi az, amit szabadidőnkben csinálunk. Azonban, mint látni fogjuk, ezt a hobbit is át lehet alakítani valami jövedelmezőbb tevékenységgé.

Ez a széleskörű meghatározás azt jelenti, hogy sok különböző tevékenység számít hobbinak. Akárhogy is nézzük, a legtöbb embernek van hobbija.
Hogyan találjunk hobbit

Ha új időtöltési tevékenységet keresünk, rengeteg lehetőség közül választhatunk. Ezért egy egész cikket szenteltünk annak, hogy felfedezzük, miként találjunk új hobbit. Ahogy a világ visszatér a normális kerékvágásba, minden eddiginél több lehetőség lesz valami új kipróbálására.

Néhány szempont, amikor hobbit keresel:

 • Valami kreatívabbat vagy aktívabbat keresel?
 • Menekülésre vagy kézzelfogható nyereségre vágysz?
 • Van valami, amit szívesen csináltál korábban, de nem volt időd lépést tartani a változásokkal?
 • Szeretnéd, ha az új hobbid hasonló lenne a meglévőkhöz?

Hobbik, amelyek pénzkereseti forrást biztosíthatnak

Természetesen sokak számára vonzó lehetőség az a gondolat, hogy van egy mellékes forrás, amely némi plusz pénzt termel. De melyek azok a hobbik, amelyek valóban pénzt hozhatnak a házhoz?

Valójában nincs egyetlen biztos válasz – ez gyakran az egyéni készségektől, elhivatottságtól és a piaci viszonyoktól függ.

Ennek ellenére vannak olyan trendek, amelyek jelenleg népszerűnek tűnnek. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát:

 • Kreativitás. Az olyan hobbik, mint az írás, a tervezés, a kézművesség, a zene, a fotózás és más kreatív elfoglaltságok kiváló jövedelemforrást teremthetnek. Szabadúszóként könnyen indíthat egy blogot, amely megmutatja kreatív képességeit és a projektmunkához való pályát. Ha a művészet az, ahol otthon érzed magad, mindenképp vágj bele egy önálló projektbe!
 • Technikai alapú. Ha érdekel a kódolás és programozás, a játéktervezés, a web- és szoftverfejlesztés, a videószerkesztés vagy más műszaki alapú készségek, akkor könnyen találhatsz olyan projekteket, amelyek megfizetik ezt a szakértelmet.
 • Étel és ital. Azok, akik szeretik a sütést, főzést, kertészkedést, házi sörfőzést és egyéb kulináris elfoglaltságokat, lehetőséget találhatnak termékeik értékesítésére akár helyileg, akár online.

Akár szabadúszó, akár teljes munkaidős állást keresel, a Jooble álláskereső portálon gyorsan és egyszerűen megteheted.

Természetesen az előbb felsoroltak csak néhány ötlet a fantázia megmozgatásához. Valójában, ha van egy elég egyedi ötleted és a szenvedélyed, idővel találsz olyan embereket, akik készek fizetni a szolgáltatásaidért. Ennek ellenére egy hobbiból némi bevételt szerezni teljesen más, mint üzleti karriert csinálni belőle.

Hobbiból hivatás

Hobbiból hivatás

Hobbi vs vállalkozás

Fontos különbséget tenni a hobbi és a vállalkozás között. Ennek több oka is van. Talán az első és legfontosabb az, hogy tartózkodási helytől függően mérlegelni kell az ezzel járó adózási vonzatokat.

Egy másik szempont az, hogy mi a célod: szeretnél a megszerzett bevételedre támaszkodni, vagy pusztán az élvezet kedvéért csinálod?
Mikor lesz egy hobbiból üzlet?

Néhány ember számára a hobbiról az üzletre való átmenet fokozatos és gyakran öntudatlan. Ami szórakozásnak indul, az idő múlásával fokozatosan mellékes állássá válhat. Mások számára határozottabb az átmenet. Amikor úgy érzed, hogy elég ügyfeled van ahhoz, hogy saját vállalkozást indíts, ismerkedj meg a jogi feltételekkel, konzultálj szakemberekkel, akik eligazítanak az elsőre bonyolultnak tűnő úton.

Készíts üzleti tervet. Az üzleti terv egy valódi útiterv a sikerhez. Ennek a tervnek sok kutatást kell tartalmaznia arra vonatkozóan, hogyan néz ki jövőbeli karrier jelenlegi piaca. Egy átfogó üzleti terv többek között a következő kérdésekre ad választ:

 • Erős a verseny azon a területen, amelyre szeretnél belépni?
 • Valami mást vagy újat kínál a vállalkozásod, amit nem lehet beszerezni a konkurenciától?
 • Hogyan fogod finanszírozni vállalkozásod?
 • Mennyi bevételre számítasz az első negyedévben? Az első évben? Második, harmadik vagy negyedik év során?

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos tanácsokat tartalmaz és kedvet kapsz ahhoz, hogy a hobbidból stabil jövedelemforrást teremts.