Karácsony eredete

A karácsony eredete

A karácsony a legnagyobb és legelterjedtebb ünnep a keresztény országokban. Ebben az időszakban mindenhol megáll az élet. A családok együtt ülik körül a karácsonyfát, eszik a finom, ünnepi ételeket, és boldogan bontogatják az ajándékokat rejtő csomagocskákat.

De mi is a karácsony eredete, mikor és mit ünneplünk tulajdonképpen?

A karácsony eredete – honnan ered a „karácsony” szavunk?

A karácsony latinul Nativitatis/Natalis Domini, ami azt jelenti, hogy „az Úr születése”, ami Jézus születésére utal, és december 25-én ünnepeljük. Vajon hogyan lett ebből nálunk mégis karácsony?

A válasz máig is vitatott, sokakat foglalkoztató kérdés, nincsen rá egy biztos magyarázat. Viszont többféle elmélet is elterjedt. Azt mindenesetre érdemes tudni hozzá, hogy csillagászati szempontból a december 20-a körüli napok fontosak, mert akkor van a téli napforduló. Vagyis ekkor van a legrövidebb nappal és tart a legtovább a sötét éjszaka.

A legelterjedtebb nézet szerint a magyarba a keleti keresztény egyház szláv nyelvéből kerülhetett, a feltételezések szerint a bolgár nyelv által. Ennek némelyik változatában ugyanis van egy „kracsun” szó, ami a téli és nyári napfordulóra utal. Ugyancsak jelenti az ezekhez kapcsolódó ünnepeket is. A makedón nyelvben pedig ugyanez a szó konkrétan a karácsonyt jelenti.

Ez a szó valószínűleg a szláv „korč” szóból ered, ami azt jelentette, hogy „lép, átlép”. Ebből az igéből alakulhatott aztán ki az „átlépő” forma, ami a „forduló”, „napforduló”-ra utalhatott.

A karácsony eredete – mióta ünnepeljük a karácsonyt?

Érdekes módon ehhez a szívet melengető, szeretetről, békéről szóló ünnephez hasonló megemlékezésekre már a kereszténység megszületése előtt is találhatunk példákat. Az ókori Rómában például a földművelés istenének, Szaturnusznak hódoltak. Ez a többnapos esemény december 17-25. között zajlott, ugyancsak a téli napforduló környékén. Ezzel tulajdonképpen a reményt, az újjászületést éltették a földművesek, nagy vigasságok közepette. De a pogány, germán népeknél is találunk hasonló ünnepeket.

A római császárság korában december 25-én tartották a napisten születésének napját, melyen mindenkinek kötelező volt részt vennie. Az ekkor kialakuló keresztények ezt úgy oldották meg, hogy ők is ünnepeltek – ám ők Jézus születése előtt tisztelegtek ezzel.

313-ban végül a keresztény vallás hivatalosan engedélyezetté vált, így a Megváltó születésnapját hivatalos ünneppé nyilvánították.

Karácsony eredete, Gerard van Honthorst: A gyermek imádása

Gerard van Honthorst: A gyermek imádása

A karácsony eredete – napjaink fő ünnepe

Mára már annyira népszerű ez az ünnep, hogy nemcsak a keresztény vallásukat gyakorló emberek tartják meg. Szinte mindenki szereti megörvendeztetni szeretteit, gyermekeit egy kis meglepetéssel, miközben a fenyő illatát szívja be jólesően. Várjuk tehát együtt ezt a csodás, mézeskalács aromájú, boldog, békés időszakot!

Hugo van der Goes: A pásztorok imádása

Hugo van der Goes: A pásztorok imádása

A karácsony eredete – tudtad-e?

Bár a legtöbb nyelvben az ünnepek nevét nagybetűvel írják, a magyarban nem így van. Ezért a karácsonyt is kis kezdőbetűvel használjuk.

Karácsonyi versek

Karácsonyi versek, köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS- ek, rövid, vicces és nagyon szép karácsonyi üdvözletek

Szilveszteri SMS, újévi jókívánságok

Karácsonyi dalok