Karácsonyi ajándékok, amiket leírhatsz költségként

Karácsony napja:
Karácsonyi ajándékok, amiket leírhatsz költségként: Hogyan kezelje az üzleti ajándékozást a könyvelésben

A karácsonyi időszak tökéletes alkalom az üzleti partnerek és alkalmazottak megajándékozására. Azonban sok cégvezető és könyvelő szembesül a kérdéssel, hogy a karácsonyi ajándékok költségként való elszámolása miként történhet meg az adózás tekintetében. A karácsonyi ajándékozás nem csupán egy üzleti gesztus, de adózási szempontból is előnyös lehet, amennyiben jól ismerjük a vonatkozó jogszabályokat és azok alkalmazását.

Az üzleti ajándékozás könyvelése közvetlen befolyással lehet a vállalkozások adóterheire. Fontos megkülönböztetni a személyes és üzleti célú ajándékokat, hiszen az adózási szabályok eltérőek lehetnek. A karácsony közeledtével egyre aktuálisabbá válik a helyes könyvelés kérdése, hogy az ajándékozás költségeit megfelelően le lehessen írni. Az adótörvények betartásával nemcsak hogy a cégek megfelelnek a jogi követelményeknek, hanem optimalizálhatják az adókedvezményeket is.

Az útmutató célja, hogy áttekintést nyújtson a vállalkozások számára a karácsonyi ajándékozás szabályairól és annak költségként történő elszámolásáról. Ez nemcsak az ünnepi hangulat fokozását segíti elő, hanem a könyvelési és adózási kötelezettségeknek való megfelelést is támogatja. A következőkben bemutatásra kerülnek azok a lépések és szempontok, melyek alapvetően befolyásolhatják a karácsonyi üzleti ajándékozás költségként való elszámolását.

Karácsonyi ajándékok, amiket leírhatsz költségként

Karácsonyi ajándékok, amiket leírhatsz költségként
Karácsonyi ajándékok könyvelése

A karácsonyi ajándékok üzleti célból történő könyvelése során fontos figyelmet fordítani az ajándékozás szabályaira és az adózási keretekre. Ezek meghatározására adózási szabályok és számviteli előírások vonatkoznak. A mindenkori szabályokról mindig kérdezze meg könyvelőjét.

Az üzleti ajándékozás alapjai

Az üzleti ajándékok költségként történő elszámolását szigorú szabályok határolják be. Egy ajándék költségként való elszámolásának alapfeltétele, hogy közvetlenül kapcsolódjon az adóalany vállalkozási tevékenységéhez. Ajándék ötletek esetén figyelembe kell venni, hogy az adott tárgy vagy szolgáltatás mennyire számít elfogadhatónak és üzletileg indokoltnak. A szociális hozzájárulási adónak és a személyi jövedelemadónak megfelelő kezelése is elengedhetetlen.

Fontos megjegyezni:

 • A karácsonyi ajándék számához kapcsolódó előírások figyelembevételével kerülnek elszámolásra.

Adózási és számviteli kötelezettségek

A karácsonyi ajándékozás könyvelésekor nemcsak a költségvetési szempontok, hanem az adózási és számviteli kötelezettségek is fontos szerepet játszanak. A szociális hozzájárulási adó és a személyi jövedelemadó relevancia kerülhetnek, amennyiben az ajándékozás meghaladja a megszabott értékhatárt.

 • Ajándékok érintettei: Alapvetően a költségként elszámolható ajándékok az adott vállalkozás partnerei lehetnek.
 • Adózás: Az ajándékok adózása a személyi jövedelemadó-törvény keretein belül történik, amennyiben magánszemély a címzett.
 • Számvitel: A könyvelési folyamatba történő integrálásuk a számviteli törvény előírásainak megfelelően szükséges.

Listázva a kötelezettségek:

 • Az ajándék összértékének meghatározása és dokumentálása.
 • A szociális hozzájárulási adó figyelembe vétele, amennyiben releváns.
 • Adóalap meghatározása az ajándékok után, személyi jövedelemadó esetén.
Karácsonyi ajándékok, amiket leírhatsz költségként

Karácsonyi ajándékok, amiket leírhatsz költségként
Karácsonyi ajándékozás ötletek és trendek

A karácsonyi ajándékozás során a vállalatok egyre inkább törekszenek a személyre szabott megközelítésre. A cél, hogy az ajándékoknak valódi értéket és jelentőséget adjanak, legyen szó üzleti partnerekről vagy saját munkatársaikról.

Üzleti partnereknek szánt ajándékok

Üzleti kapcsolatok ápolása esetén a megfontolt, elegáns ajándékok előnyösek. A csokoládé és borok változatos választékából kiválasztott prémium kategóriás termékek kiválóan fejezik ki a megbecsülést. Személyre szabott üzenetekkel ellátott díszdobozok, amik a cég arculatával harmonizálnak, különösen népszerűek.

 • Személyre szabott csokoládé válogatás: Elegáns, logóval ellátott csomagolásban.
 • Prémium borcsomag: Egyedi, üzleti partner profiljának megfelelő válogatás.

Munkatársaknak és ügyfeleknek szánt ajándékok

A munkatársak és ügyfelek megbecsülése kulcsfontosságú, így a választott ajándékoknál fontos a figyelmesség és kreativitás. Az ünnepi időszakban a szokásosnál ötletesebb, és személyesebb tárgyak ajánlottak. Nőknek és férfiaknak egyaránt találhatunk nemükhöz igazodó ajándékokat.

 • Kreatív hobbi készletek: Személyes érdeklődésnek megfelelően összeállított csomag.
 • Személyre szabott irodai eszközök: Minőségi, logóval ellátott irodaszerek a napi munkavégzéshez.