Különleges karácsonyok, a karácsony más országokban

Karácsony napja:

Különleges karácsonyok – a karácsony más országokban

3 érdekes karácsony távoli, egzotikus kultúrákban

Karácsony idején nálunk hideg van és sötét, néha a hó is esik. Karácsonykor mi halászlevet eszünk és bejglit, és a gyerekeknek a Jézuska hozza az ajándékokat a karácsonyfa alá.

De mi a helyzet a karácsonnyal más országokban? Olyan, tőlünk viszonylag távol eső kultúrákban, ahol más az éghajlat, az emberek és a szokások? Hogyan ünneplik ők a karácsonyt?

Különleges karácsonyok

Különleges karácsonyok

Karácsony nyáron, azaz karácsony Ausztráliában

Talán már láthattuk is filmekben, hogy karácsonykor az ausztrál fiatalok úgy ünnepelnek, hogy – fürödni mennek a tengerpartra.

Merthogy a karácsony Ausztráliában nemhogy nyáron van, de egyúttal a fiataloknak ez a nyári szünidő kezdetét is jelenti. Ezek után nem is csoda, hogy az ausztrál karácsony igencsak eltér a mienktől..

Így például, bár koszorúkat is használnak, de legtöbbször a házak ajtaját egyfajta ausztrál őshonos bokorral („bush”) díszítik fel. Vagy a karácsonyi dalok: sok államban, városban találkozhatunk éjszakai karácsonyi énekes kórusokkal. Az emberek előszeretettel énekelnek karácsonyi dalokat, ám tipikus téli/karácsonyi szavak helyett különleges, Ausztráliával kapcsolatos jellegzetességekről szólnak az énekek.

Különleges karácsonyok

Különleges karácsonyok: nyáron

Karácsony Japánban, ahol a karácsony nem is hivatalos ünnep

Igen, valóban, karácsonykor, december 25-én Japánban még akár dolgoznak is, mint egy rendes munkanapon. Bár igaz, hogy, mivel közel az év vége, az iskolákban rendszerint azért szünet van.

Japánban egyébként a karácsony nem egy vallásos ünnep. Ők ilyenkor inkább a „boldogság igéjét” terjesztik. A szenteste pedig főként a szerelmespárok ünnepe, akik eltöltenek együtt egy romantikus vacsorát, és egymást ajándékozzák meg ilyenkor. A japán karácsony tehát inkább tekinthető az angolszász Valentin-nap megfelelőjének.

Különlegesség még a Japán karácsonyban, hogy ilyenkor a „tradicionális” karácsonyi étel – a sült csirke. Ez annak köszönhető, hogy a hetvenes évek első felében a KFC étteremlánc egy rendkívül sikeres reklámkampányt folytatott. A szlogen az volt, hogy „Csirkét karácsonyra!” (Kurisumasu ni wa kentakkii!) – és láthatóan bevált az ötlet…

Különleges karácsonyok

Különleges karácsonyok: Japán

Karácsony Kubában, ahol a karácsony ünnepe még gyerekcipőben jár

…a karácsonyt ugyanis a kubaiak csak 1998. óta tartják nemzeti ünnepnek, azóta, hogy abban az évben meglátogatta őket a pápa.

Előtte ugyanis, Fidel Castro idején, 1968. és a kilencvenes évek vége között a karácsony tiltott ünnep volt, keresztény eredete miatt. Ebben az időszakban tehát szegény kubaiak csak titokban ünnepelhettek, így hát meglehetősen csendes ünnep volt a karácsony.

Mára azonban már újjáéledni látszik a karácsony ünnepe Kubában is. Rengetegen járnak éjféli misére a hagyományos karácsonyi „Nochebuena” étkezés után. Remediosban pedig nagy ünnepet tartanak, ami egy papnak köszönhető. Attól tartott, hogy a vacsora után mise helyett aludni mennek az emberek, ezért gyerekeket bérelt fel, hogy csapjanak zajt.

Különleges karácsonyok

Különleges karácsonyok: Kuba

Forrás, utolsó megtekintés: 2021-10-05

error: Content is protected !!