Mi jut eszedbe a karácsonyról?

Mi jut eszedbe a karácsonyról?

Vannak olyan szavak, amelyek hallatára rögvest beindul a fantáziánk, és lelki szemünk előtt megjelenik mindenféle érdekes kép és érzet. Igen, nemcsak látni tudunk ilyenkor mindenféle izgalmas dolgot, hanem különleges, az adott szóhoz kapcsolható illatok, sőt, akár érzelmek is társulhatnak.

Az egyik olyan szó, ami valószínűleg a legtöbbféle különböző hangulatot, képzetet, reakciót képes kiváltani belőlünk, a karácsony ünnepének neve. Játsszunk most mi is egy kis asszociációs játékot! Mi jut eszembe a karácsonyról?

Mi jut eszembe a karácsonyról: az illatok

Furcsa, de mindenekelőtt a jellegzetes karácsonyi illatok jutnak eszembe a karácsony ünnepének említésekor. Legelőször is a fenyőfa illata. Ezért is szeretjük sokan a lucfenyőt. Mert bár hamar elhullajtja tűleveleit, mégis, annak illata segít bennünket hozzá, hogy igazán beleéljük magunkat a karácsony hangulatába.

Aztán a jellegzetes mézeskalácsillat. Igazából ritkán ettem karácsonykor mézeskalácsot. De az biztos, hogy számomra ez képviseli a sok-sok, házi készítésű(!) süteményt, és azok ellenállhatatlanul sütőben piruló, csalogató illatát.

Mi jut eszedbe a karácsonyról?

Mi jut eszedbe a karácsonyról? A mézeskalács illat?

Mi jut eszembe a karácsonyról: a szeretet

Tudom, valójában ennek kellene az első helyen állnia, amikor megkérdeznek, hogy mi jut eszembe a karácsonyról. Ám nekem valójában a karácsony és egyúttal a szeretet, családi összetartozás érzését a finom, jellegzetes karácsonyi illatai hozzák meg igazán.

A karácsony, amikor azokkal vagyunk együtt, akiket igazán szeretünk. Karácsonykor végre önmagunkat adhatjuk, és kiengedhetjük magunkból a hétköznapok során felgyülemlett gőzt, feszültséget. Mert végre azok körében lehetünk, akiknek igazán számítunk, és akiknek mi számítunk igazán.

Mi jut eszembe a karácsonyról?

Mi jut eszedbe a karácsonyról? A szeretet?

Mi jut eszembe a karácsonyról: az ajándékok

Persze a karácsony valójában a gyerekek ünnepe, hiszen akkor érkezik el az ajándékeső. Már hónapokkal, hetekkel előbb lehet kezdeni a találgatást: vajon megkapom-e a gyönyörűséges biciklit, amit a múltkor láttam meg egy kirakatban? Amit naponta látogatok, hogy az üveg mögül csodáljam?

De valljuk be: nekünk, felnőtteknek is fontos, hogy ajándékot kapjunk – és hogy ajándékozzunk is. Az izgalom, hogy vajon eltaláltam-e, hogy pont ilyet szeretett-e volna megkapni a kedves…

És hiába csúszik be néha valami haszontalan, kevésbé hasznosnak tűnő ajándék: a karácsony valahogy mindent megszépít, mindent fontosabbá tesz. A karácsony szemüvegén keresztül nézve nincs olyan ajándék, ami ne lenne érték.

Mi jut eszedbe a karácsonyról?

Mi jut eszedbe a karácsonyról? Talán az ajándékok?

Mi jut eszembe a karácsonyról: a finom családi vacsora

És persze el lehet-e képzelni a karácsonyt a jó kis családi étkezések nélkül? Legyen bár a karácsonyi menü hagyományos karácsonyi ételekkel, vagy esetleg a mi kis saját kedvenceinkkel – karácsonyi ételek nélkül nincs karácsony…

És még hosszan sorolhatnám, mi minden jut eszembe a karácsonyról. A fenyőfa, a díszek, a tél, a hó… mindezek összessége adja meg igazán a karácsony hangulatát.

De most inkább téged kérdezlek: neked mi jut eszedbe a karácsonyról?