Tényleg a korai karácsonyi dekorálásban rejlik a boldogság kulcsa?

Karácsony napja:
Tényleg a korai karácsonyi dekorálásban rejlik a boldogság kulcsa?

Igaz, hogy még több mint két hónap karácsonyig, de a boltokban már megjelentek a karácsonyi díszekkel feldíszített fenyőfák. Biztosan sokan várják már, hogy a karácsonyi fényfüzéreket a házukra akasszák és a házban minden helyiségbe a karácsonyt váró díszeket elhelyezzék. Sokan háborognak, hogy miért kezdik el ilyen korán a karácsonyi díszítést de ha tudják, hogy a lelkesedés biztos recept a boldogsághoz, talán másképp viszonyulnak hozzá.

Sosincs túl korán!

Közvélemény kutatást végeztek az üggyel kapcsolatban és az emberek 86%-a úgy gondolja, hogy a novemberi díszítés még túl korai, pedig nincs írott szabály arra vonatkozóan, hogy decemberig illene várni a karácsonyi készülődésre. Igazából a karácsonyi díszeket úgy is csak rövid ideig használjuk, miért ne hosszabbítsuk meg ezt az ünnepi időszakot azzal, hogy már az ünnep előtti hetekben, amikor úgy is rövidek a nappalok, kivilágítsuk az otthonunkat.

Lecserélhetjük a textileket is, a függönyöket, takarókat, sokan még a lábtörlőt is lecserélik karácsonyi mintásra, gyertyákat gyújthatunk már a megelőző hetekben is az adventi időszak előtt. A karácsonyi mintás asztalterítők választéka is bővül az ünnep előtt. Ezekkel könnyedén feldobhatjuk a lakás bármely részét.

Tényleg a korai karácsonyi dekorálásban rejlik a boldogság kulcsa?

Tényleg a korai karácsonyi dekorálásban rejlik a boldogság kulcsa?
Milyen hatásra számíthatunk ha korán kezdjük díszíteni a házat karácsonyra?

A pszichológusok szerint azonban jobban járunk, ha hagyjuk magunkat lelkesedni. Ugyanis a stresszel teli világunkban szeretünk olyan dolgokkal foglalkozni, amitől boldognak érezzük magunkat.

A dekorációk összekapcsolódnak a karácsony környékén érzett gyermekkori izgalommal, ezért a díszek meghatározó gyerekkori érzéseket idéznek fel. Ha korán helyezzük ki a díszeket, meghosszabbítjuk ezt a boldog időszakot. Egy pszichoterapeuta szerint a karácsonyi dekorációk a szellemileg kevésbé megterhelő időszakot idézik fel. Ezért sokaknak a karácsonyi díszek kihelyezése egy fajta nosztalgia, segít kapcsolódni a múltunkkal, segíti a személyiségünk alaposabb megismerését.

A terapeuta azt is elmondta még, hogy a korai készülődés segíthet azoknak, akik elvesztettek egy hozzájuk közel álló személyt, mert a dekorálás felidézi a közösen eltöltött időt, ami kapcsolatteremtésnek is tekinthető.

Tényleg a korai karácsonyi dekorálásban rejlik a boldogság kulcsa?

Tényleg a korai karácsonyi dekorálásban rejlik a boldogság kulcsa?

Mit gondolnak rólunk ha viszonylag korán díszítjük ki a házat karácsony előtt?

A Journal of Environmental Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha dekoráljuk a házunkat a rólunk alkotott kép is kedvezőbb lehet, ugyanis barátságosabbnak és összetartóbbnak tartanak bennünket még akkor is, ha nem is ismernek. Tehát az a legegyszerűbb, ha minél előbb kirakjuk a karácsonyi díszeket, boldogabbnak fogjuk érezni magunkat tőle.
Összegezve

Elmondhatjuk, hogy kárt biztosan nem okozunk vele, ha hetekkel karácsony előtt már feldíszítjük a házat kívül-belül az ünnepre, sőt a gyerekkor megnyugtató, biztonságos érzetét adja a sok dísz, visszavezet bennünket a gyerekkorba, ahol még mindenki boldog volt az ünnepekkor.

 

Képek: Pixabay, Vistacreate