Válassz hazai fenyőfát az ünnepekre!

Válassz hazai fenyőfát az ünnepekre!

A karácsony közeledtével többekben felmerül, hogy honnan lesz idén a karácsonyfa? Közvetlenül a termelőtől a legérdemesebb fát venni, hiszen minőség fákat szerezhetünk be a tulajdonostól.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy miért jobb megoldás termelőtől fát venni, valamint kitérünk arra, hogyan alakul a fenyőfa ára nagykereskedésben.

Miért termelőtől?

Ők azok, akik maguk állítják elő a fákat, szakértelemmel gondozzák, ápolják az ültetvényeket így nem lehet ok panaszra a minőséget illetőleg. Általában nagyobb mennyiségű igényeket is ki tudnak elégíteni. Ha nincs minden itthon igényelt fenyő fajtából kínálatuk, akkor azt a külföldről próbálják beszerezni, kiépített kapcsolatai révén.

Forgalmazott fajták

Hazánkban a legtöbben az alábbi típusokat keresik:

 1. lucfenyő, ami szürke, illetve szerb luc változatban is kapható

 2. ezüstfenyő

 3. nordmann fenyő

 4. fraseri fenyő

 5. konkolor fenyő

Válassz hazai fenyőfát az ünnepekre!

Válassz hazai fenyőfát az ünnepekre!

A fenyő útja

Hogyan is valósul meg mindez? A továbbiakban pontokba szedtük, hogyan jut el a fa karácsonykor a családokhoz.

 • Ültetés: Jó minőségű szaporítóanyaggal, kártevő és gyommentes földbe.

 • Növényvédelem: Gyomtalanítás, az ültetvény intenzív gondozása.

 • Fenyőfák metszése: Magas minőség érdekében korrigáló metszés.

 • Kijelölés: Szalagos minőségi osztály és méret.

 • Vágás: November végétől a tervezett szállításokhoz igazodva.

 • Csomagolás hálóba: Egyesével, korszerű, kíméletes módon hálóba húzzák.

 • Előkészítés: Szállításra kijelölt ponton rendelések szerinti összekészítés.

 • Palettázás: Speciális karácsonyfa talpakra kerülnek fajta, és méret szerint

 • Szállítás: Rakodógéppel vagy ömlesztve kerül a szállító járműre.

A karácsonyfákat kétféle módon forgalmazzák, vágott fenyőként, földlabdával, általában jutazsákban – ez a szerencsésebb a növény szempontjából – vagy vödörbe ültetve. Azért jobb a jutazsákos megoldás, mert nagyobb az eselye a fának arra, hogy kibírja azt az időszakot, amire elültetésre kerül.

Vannak olyan termelők akiknél lehetőség van az extra nagy és az egyedi fák beszerzésére is. Egy helyről be lehet beszerezni őket, nem kell több helyen megfordulni, mire sikerül a kívánt fát megtalálni.

A karácsonyi vágás előtt a fenyőfákat kijelölik színes szalagokkal, ugyanis ezekkel sorolják kategóriába őket. 25-50 centiméterenkénti sávokba osztják be a fákat és így minden évben ugyanazok a méretek, ugyanaz a minőség. Nagyobb mennyiségű vásárlási igény esetén lehet ajánlatot kérni a termelőtől e-mailben, amire rövid időn belül válaszolnak. Természetesen ha nagyobb mennyiségű a vásárlás az árak alacsonyabbak is lehetnek mint a meghirdetett árak.

Karácsonyfa: Válassz hazai fenyőfát az ünnepekre!

Válassz hazai fenyőfát az ünnepekre!

Miért éppen a Fenyőfarm?

A Fenyőfarm webáruházban elsősorban hazánkban termesztett fenyőfákat kínálnak karácsonyfának, de kiegészítik még a dán termelők pár fajta fenyőjével. Mindezt a nagyobb kínálat érdekében. A termőhely Somogy megyében található és a legnagyobb termelői a környéknek. A család több mint 30 éve foglalkozik fenyőfával, de folyamatosan dolgoznak azon hogy hogyan tudják még jobban csinálni. A föld azon a területen kifejezetten kedvező a fenyő számára ezért van az, hogy a fenyőfa termesztés kb 70%-a ebben a régióban folyik.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy aki meg tudja oldani mindenképpen a fenyőt a termelés helyéről szerezze be, ugyanis egyrészt olcsóbb a termelőtől vásárolni, másrészt szebb fát sikerül vásárolni, mintha a piacon vettük volna. Frissen van vágva ráadásul tovább megmarad.

error: Content is protected !!