A betlehemezés története

A betlehemezés története

A betlehemezés kedves szokása manapság is igen elterjedt, bájos hagyomány, ami legnépszerűbb ünnepünkhöz, a karácsonyhoz kötődik. De mit is nevezünk tulajdonképpen betlehemezésnek, és honnan ered ez a rítus?

A betlehemezés története – mit jelent a neve?

Betlehem egy város, ami Palesztinában, Ciszjordániában található, Jeruzsálemtől mintegy 10 km-re. Neve a Bibliának köszönhetően vált ismertté, hiszen nem akármiről nevezetes: itt született meg Jézus, a kereszténység megszületésének ősatyja. Ennek köszönhetően vált ennek a karácsonyi misztériumjátéknak a névadójává.

A betlehemezés története

A betlehemezés története – a pogány népszokás és a keresztény hagyomány ötvözése

A betlehemezés elválaszthatatlanul kötődik a kereszténységhez, hiszen Jézus születését idézik fel általa. Fő eleme a hideg jászol, szereplői pedig a gyermek Jézus mellett édesanyja, Mária, József, a háromkirályok és pásztorok. Rajtuk kívül részt vesz benne még az angyal, illetve állatok is: ökör, szamár és bárány.

Ám ezen túl azért megjelennek benne korábbi népszokásokból való elemek is. Ezek hagyománya még a kereszténység megjelenése előttre tehető. A fő cél a gonosz, ártó szellemek elűzése volt, melyet legtöbbször zajongással és álarcok, jelmezek viselésével szerették volna elérni.

A betlehemezés története – a kezdetek

Jézus születésének felelevenítése először Assisi Szent Ferencben merült fel. 1223-ban, az itáliai Greccio városában egy barátja segítségével berendezett egy barlangot, a betlehemi jászol összes szükséges kellékével. Célja a karácsony ünnepe mögött rejlő fontos üzenet népszerűsítése volt. „Aki karácsony titkát nem értette meg, az a keresztény lét lényeges elemét nem értette meg.„*

Nálunk Magyarországon írásos emlékek nem maradtak fenn a középkorban történő betlehemezésről. A 17. században találkozhatunk vele először, amikor iskolai előadásként írtak róla. A 19-20. századra már magyar népszokásnak tekinthetjük, és a vidéki paraszti világban találkozhatunk vele leggyakrabban.

A betlehemezés története

A betlehemezés története – a népszokás

A paraszti betlehemezés tulajdonképpen egy drámajáték, több különböző szereplővel. Fő eleme a parasztok énekes párbeszéde, zenével kísérve. A szertartás során eljátsszák Jézus születését, majd megajándékozzák egymást, és az estét egy közös vacsorával fejezik be.

Több különböző változatával találkozhatunk tájegységenként. A legrégebbi az erdélyi, ahol felnőtt férfiak játsszák el a szerepeket, és a pásztorok álarcot is viselhetnek.

A Dunántúlon a bukovinai székelyek a betlehemezést „csobánolás”-nak nevezik, és házról házra járva mutatják be Krisztus születését, pásztortánccal egybekötve. Érdekes verzió még az ugyancsak Dunántúlon és a Felső-Tisza-vidékén előforduló bábtáncoltató betlehemezés.

*Forrás: vigilia.hu, utolsó megtekintés: 2019-10-08.

A betlehemezés története

Karácsony eredete

Karácsonyi versek

Karácsonyi versek és köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS-ek

Szilveszteri SMS-ek

Karácsonyi dalok

Karácsonyi kifestők