Karácsonyfa és a cica

Karácsony napja:

A karácsonyfa és a cica – biztos, hogy jó kombináció?

3×2 tipp, hogyan kerülheted el a balesetet

Mi, magyarok igazán állatszerető emberek vagyunk. És bár a legkedveltebb háziállat hazánkban is valószínűleg a kutya, azért a macska sem maradhat le tőle.

A karácsony a szeretet ünnepe, és ki mással töltenénk, mint azokkal, akiket szeretünk? Márpedig a család kedvence, anyuci szeme fénye Mircike is egészen biztosan közéjük tartozik.

De azt is nagyon jól tudjuk, hogy a cicák bizony rendkívül kíváncsi lények. Márpedig egy illatos karácsonyfa, mint új jövevény a territóriumukban – pláne a csillogó-villogó díszekkel együtt – meglehetősen izgalmas dolog. A karácsonyfát tehát mindenképpen jól meg kell vizsgálni.

Ámde mennyire szerencsés ötlet ez? Nyilván semennyire. Sem a cicának, mert baja eshet belőle, sem a karácsonyfának, mert tönkremehet az karácsonyi ünnep esszenciája. No és persze nekünk sem, mert ezzel nagyon könnyen elromolhat a jól felépített karácsonyi hangulatunk is. Ám ha kellően körültekintőek vagyunk, elkerülhetjük a balesetet. Méghozzá úgy, hogy a kecske (cicánk) is jóllakjon, és a káposzta (karácsonyfa) is megmaradjon. Íme néhány tipp, hogy egyszerre élvezzük a feldíszített karácsonyfa illatát és cicánk boldog dorombolását.*

A karácsonyfa és a cica

A karácsonyfa és a cica

Karácsonyfa és cica: a megfelelő karácsonyfa

Már azzal is sokat tehetünk cicánk épségének megőrzése érdekében, ha körültekintően választjuk meg karácsonyfánkat. Így például:

  • Vegyünk műfenyőt. Ezzel nemcsak a fenyvesek kipusztulását védjük, de cicánkat is megóvhatjuk a veszélyes tűlevelek okozta sérülésektől.
  • Válasszunk kisebb méretű karácsonyfát. Ha megtörténik a baj, és a cica rámászik, mégiscsak alacsonyabbról esik, és a karácsonyfa is kisebb kárt tud tenni benne.
A karácsonyfa és a cica

A karácsonyfa és a cica

Karácsonyfa és cica: a karácsonyfa-állítás

Ha odafigyelsz arra, hogyan mutatod be egymásnak a karácsonyfát és a cicát, javulhatnak az esélyek, hogy gond nélkül barátkoznak össze.

  • Ne rögtön díszítsd fel a karácsonyfát. Ha vársz egy kicsit, a cica könnyebben feltérképezheti, megszaglászhatja – és akkor a későbbiekben is kevésbé fogja érdekelni. Ráadásul díszek nélkül még eggyel veszélytelenebb a karácsonyfa, ha mégis ráugrana…
  • Válaszd ki körültekintően a karácsonyfa helyét. Tedd távol a veszélyes helyektől, úgymint kanapé, szék, asztal – ezekről tudna ugyanis könnyedén felugrani a cica a karácsonyfára.
A karácsonyfa és a cica

A karácsonyfa és a cica

Karácsonyfa és cica: a karácsonyfa-díszítés

Nem mindegy hogy, hova, mennyi, milyen dekoráció kerül a fára.

  • Válassz macskabiztosabb részeket a díszeknek a karácsonyfán. Inkább a fenyőfa felső részére tedd a díszeket, és úgy, hogy ne az ágak végén, hanem a tövénél legyenek. Így a cicád is nehezebben éri el őket.
  • Kerüld a veszélyes díszeket. Így például a műhavat, flittereket, fényes füzéreket. Kerüld a tűzveszélyes, vegyszert tartalmazó díszeket és a hegyes akasztókat – helyette csak kötözd rá a fenyőfaágakra.
A karácsonyfa és a cica

A karácsonyfa és a cica

Boldog, cicadorombolós karácsonyt mindenkinek!

* Forrás, utolsó megtekintés: 2021-09-12