Karácsonyi ünnepek – karácsonyi ünnepkör

Karácsonyi ünnepek

“Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!” – szoktuk mondani decembertől ismerőseinknek, barátainknak. De vajon miért “karácsonyi ünnepek”, így, többes számban? Sokan azt gondolnánk, hogy azért, mert ugyebár a karácsony háromnapos, 24-e, 25-ike és 26-a is a karácsony ünnepnapjai közé tartozik.

Ám valójában nem erről van szó. A karácsony mint gyűjtőfogalom több különböző ünnepet ölel fel, ezért úgy is szokták mondani: karácsonyi ünnepkör.

A karácsonyi ünnepkör egy hosszabb időszakot foglal magába, ami advent első vasárnapjától egészen vízkeresztig tart. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag november végétől egészen január elejéig ünnepelhetünk. Lássuk, milyen jeles események tartoznak a karácsonyi ünnepkörbe.

Karácsonyi ünnepek – advent

Az advent szó “eljövetel”-t jelent. Ilyenkor tulajdonképpen Krisztus eljövetelét ünnepeljük, egyrészt betlehemi születésével, másrészt eljövetelét az idők végezetén. Mindemellett pedig ez a karácsonyra várakozás időszaka is.

Az advent egyébként a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól kezdődik, ami egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Ez a vasárnap ugyancsak a Szent András napjához eső (november 30.) legközelebbi vasárnap is. Az advent egészen karácsony kezdetéig tart.

Karácsonyi ünnepek

Karácsonyi ünnepek, Advent

Karácsonyi ünnepek – karácsony

A karácsony Jézus születésének dicsőítése december 25-én. Ez megelőzi a szenteste, december 24-én, ami pedig az első emberpár, Ádám és Éva emléknapja is. 26-án karácsony másodnapját ünnepeljük, de ezen kívül a keleti katolikusok körében ez az első keresztény mártír, Szent István napja is.

Karácsonyi ünnepek

Karácsonyi díszek

Karácsonyi ünnepek – aprószentek

December 28-án a Heródes király által lemészárolt gyermekekről emlékezünk meg. Nekik azért kellett meghalniuk, hogy ne élhessen a “zsidók újszülött királya” – ez a jóslat Jézus betlehemi születésére utalt. Szerencsére őt nem sikerült elpusztítani.

Karácsonyi ünnepek – Szűz Mária istenanyaságának ünnepe

Január elsején nemcsak az újévet köszöntjük, hanem a karácsony nyolcadnapjának alkalmából Jézus körülmetélkedésére emlékeznek a katolikus kultúrkörben. Ez Szűz Máriának, Jézus anyjának az egyik nagy ünnepe.

Karácsonyi ünnepek – a Szent Család ünnepe

A karácsony utáni első vasárnapon Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus hármasa alkotja a Szent Családot. Ezt dicsőíti a katolikus egyház, példaként állítva a mai famíliák elé.

Karácsonyi ünnepek

Karácsonyi ünnepek: A Szent Család ünnepe

Karácsonyi ünnep a  vízkereszt is

Ezt az ünnepet nevezik még Háromkirályok vagy az Úr megjelenésének ünnepének is. Január 6-án tartják, és több eseményről emlékeznek meg vele párhuzamosan:

  • a napkeleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását az újszülött Jézusnál;
  • Jézus Jordán folyóban történt megkeresztelkedését;
  • valamint az általa véghezvitt első csodát – azaz a víz borrá változtatását – a kánai menyegzőn.

Ezen kívül még számos egyéb jeles nap esik decemberre, a karácsony környékére. De lássuk be: mind közül a béke és szeretet ünnepe, azaz a karácsony a legértékesebb. Áldott, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

További érdekességek a karácsony blogban

Karácsonyi versek

Karácsonyi köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS-ek

Karácsonyi dalok

Újévi jókívánságok