Adventi koszorú eredete

Az adventi koszorú eredete

Karácsony tájékán a házak ajtajai hívogatóbbak, mint máskor. Sokan egész évben kifüggesztenek a bejáratra valami kedves, szívet melengető üzenetet. Ám ilyenkor már a legtöbb helyen szép, fenyőfából készült koszorú invitálja beljebb a látogatókat.

De az is lehet, hogy ez a koszorú inkább a lakáson belül díszeleg, például az asztal közepén. A faágakon körbe-körbe gyertyák vannak. Ezt nevezik adventi koszorúnak. De vajon honnan ered ez a harmóniát árasztó, bájos szokás?

Adventi koszorú eredete

Adventi koszorú eredete, a faágakon körbe-körbe gyertyák vannak.

Az adventi koszorú eredete – a korai, pogány legendák

Meglepő módon ez a hagyomány már a kereszténység előtt is létezett. A régi, germán mítoszokban már találkozhatunk olyan történetekkel, amelyekben szerepel egy bizonyos kör alakú koszorú. Ezt általában fűzfavesszőből készítették, de akár már a fenyőágas változata is előfordult. A kör forma eleve szimbolikus jelentéssel bírt. Mivel nincs se eleje, sem vége, ezért varázsereje abban rejlik, hogy örökkévaló, és nem lehet megtörni.

Az északi területeken a napsütés, világosság jóval ritkább, mint például nálunk, így az ott élők igencsak megbecsülték ezeket az időszakokat. Nem véletlen, hogy számon tartották és meg is ünnepelték a téli napfordulót, általában december 22. körül. Ez számukra a „Fény születése” előtt való tisztelgést jelentette. A varázskoszorút arra használták, hogy megtörjék vele a gonosz szellemek, boszorkányok erejét, így védekeztek ellenük. Ahogy növekedett a sötétség, úgy erősödtek meg ezek a félelmetes erők. Ezért a téli napforduló előtti hetekben gyertyákat gyújtottak a koszorún, minden héten eggyel többet.

Adventi koszorú eredete

Az adventi koszorú eredete – a keresztény hagyomány kialakulása

Az első, valódi keresztény adventi koszorú elkészítése Johann H. Wichern, német evangélikus lelkéhez fűződik. Ő egy gyermekotthont vezetett, és a gyerekek számára 1839-ben készített egy hatalmas, felfüggesztett szekérkerékből összerakott koszorúféleséget. Erre minden mise után egy gyertyát helyezett, összesen 24 darabot, majd mindennap meggyújtott belőlük egyet, egészen karácsonyig. Ezzel érzékeltette a gyermekekkel azt, hogy szépen, lassan közeledik a karácsony. Végül az előtte való utolsó vasárnapra már minden gyertya égett.

A keresztények számára a világot adó gyertyák számának növekedése az ugyancsak növekvő fényt szimbolizálja, melyet Jézus oszt meg híveivel karácsonykor.

Manapság természetesen az adventi koszorúk jóval kisebbek, elsősorban azért, hogy egy átlagos lakásban is elférhessenek. Általában három lila gyertya található rajtuk, ez a bűnbánat színe. A harmadik vasárnap gyertyája azonban rózsaszín, ami a Megváltó érkezése feletti örömet jelképezi. Az angolszászoknál viszont inkább mindegyik piros, mivel náluk ez a karácsonyt jelképező ünnepi szín.

Adventi koszorú eredete

Az adventi koszorú eredete – tudtad-e?

A négy gyertya mindegyike mindezek mellett egy-egy fogalommal kapcsolódik össze: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.

További érdekességek a karácsony blogban

Karácsonyi versek

Karácsonyi köszöntők

Karácsonyi idézetek

Karácsonyi mesék, adventi történetek

Karácsonyi SMS-ek

Karácsonyi dalok

Újévi jókívánságok