Fehér karácsony

Vajon idén fehér lesz-e a karácsony?

Még nem tudni* – legalábbis az időjósok szerint…

Na de mit is értünk pontosan fehér karácsonyon, és miért szeretnénk minden évben, hogy fehér legyen a karácsonyunk?

 

Fehér karácsony

Mit értünk azon, hogy fehér karácsony?

Természetesen nehéz lenne elképzelni, hogy valaki is ne tudná, hogy mit jelent az, hogy a karácsony fehérben pompázzon. Ez a fajta karácsony természetesen annyit jelent, hogy karácsony ünnepén esik a hó és/vagy havas a táj.

De vajon azt tudtad-e, hogy a fehér karácsony kifejezésre külön wikipédia-szócikk* is van? Ezek alapján ez egy egészen komoly „esemény” – de még számos egyéb érdekességet is megtudhatunk a karácsony kapcsán.

 

Fehér karácsony

Más és más a fehér karácsony különböző országokban

Így például, hogy különböző országokban mást értenek azon, hogy „fehér karácsony”. Sőt, egyes helyeken konkrét definíciója is van a hivatalosan eme karácsony jelenségének.

Persze a többség azért ennél lazábban fogja fel a kérdést. Ezeken a helyeken a karácsony mindössze annyit jelent, hogy karácsonykor hó borítja a talajt. Legyen az a hó bármilyen vastagságú, állagú, frissességű stb…

De például az Amerikai Egyesült Államok már ennél komolyabban veszi a karácsony kérdését. Ők ugyanis csak azt tartják valóban fehér karácsonynak, ha a hó bizonyos feltételeknek eleget tesz. Egészen pontosan, ha karácsony napján, reggel 7 órakor legalább 1 hüvelyk, vagyis 2,54 centiméternyi hó borítja a talajt.

De vajon mitől függ, hogy hol, mi számít fehér karácsonynak?

Fehér karácsony

Valójában kevés helyen szokott valódi fehér karácsony lenni

Nyilván az, hogy melyik nemzet vagy akár ember mennyire veszi komolyan a fehér színű karácsony kérdését, az személyiségtől is függ. Azok, akik szeretik a rendet és pontosságot, azt is szeretik, ha minden pontosan meg van határozva – a fehérben pompázó karácsony is.

De valójában más oka is van a különböző hozzáállásoknak a karácsony terén. Ez az ok pedig nem más, mint az bolygó különböző területein uralkodó klíma.

Merthogy bizonyos helyeken gyakorlatilag mindig hó borítja a földet, karácsonykor meg aztán pláne. Máshol viszont éppen nem akkor van tél és így hó, mint amikor a karácsony ünnepe. Valahol pedig sosem gyönyörködhetnek a hó és így a fehérben pompázó karácsony szépséges látványában.

Ezek után pedig nem véletlen, hogy kevésbé izgalmas kérdés a fehér karácsony ott, ahol biztosan nem lesz az. Ezzel szemben azokon a területeken, ahol legalább némi esély van rá, lehet minden évben izgulni, tippelni. És várni azt az igazi karácsonyt, ami fehér karácsony, olyan, amilyen az álomkarácsony, amolyan képeslapkarácsony – vagyis karácsony, hóval.

Szerencsére mi az utóbbiak közé tartozunk, úgyhogy máris kezdhetünk tippelni: vajon idén fehér karácsonyra ébredünk-e, ha eljön karácsony napja…

Fehér karácsony

* Utolsó megtekintés: 2022-09-28