Karácsonyfa-kérdés, a valódi fenyő a jobb választás?

Karácsony napja:

Karácsonyfa-kérdés: a valódi fenyő a jobb választás?

„Műfenyő vagy igazi fenyő, ez itt a kérdés?” – fogalmazhatnánk meg a karácsonyra való készülődés egyik legfontosabb dilemmáját klasszikus nyelven.

Hiszen nincsen igazi, meghitt karácsony karácsonyfa nélkül. Egy olyan karácsonyfa nélkül, amire az ember csak ránéz, és szeretettel/békével/boldogsággal telik meg a szíve. No és az illata! – azt semmivel nem lehet utánozni!

…Szól az érv a valódi fenyőfa mellett. Elvégre a karácsony csak akkor lesz valóban hangulatos karácsony, ha valódi fenyőfa szórja díszei meghitt fényét a karácsony ünnepe mellé.

Igaz-e ez vagy sem, azt nem tisztünk nekünk eldönteni. De egyvalami biztos: nem a karácsonyfa műfenyő vagy igazi volta teszi igazán tökéletes ünneppé a karácsonyt. Mindenkinek joga van kiválasztani a számára tökéletes karácsonyfát.

Ráadásul mind a műfenyő, mind az igazi fenyőfa mellett is nyomós érvek szólhatnak. És még kevésbé környezettudatosabbak sem leszünk, ha a valódi, élő fenyőfát választjuk a kellemes karácsony érdekében. Lássuk, milyen indokok szólnak a valódi fenyőfa választása mellett.

Először is tisztázzuk: nem leszünk kevésbé környezettudatosak, ha valódi fenyőt veszünk

Bár hosszú ideig az élt a köztudatban, hogy a műfenyő környezetvédelmi okok miatt előnyösebb, a valóság azonban ennél jóval összetettebb. Az igazifenyő-pártiak legfőbb ellenérve erre az, hogy ettől nem csökken a fenyvesek és fenyőfák száma. Egyrészt azért nem, mert ezeket a fenyőfákat kifejezetten erre a célra ültetik, másrészt, miután kivágják, rögtön újat is ültetnek helyette.

Számos további érv szól amellett, hogy nem kell tartanunk attól, hogy rosszat teszünk környezetünkkel az élő fenyőfa megvételével. Például:

  • ezeket a fenyőket olyan területekre ültetik, melyek másra nemigen lennének alkalmasak;
  • amíg nőnek, fejlődnek ezek a fenyőfák, addig is sok-sok káros szén-dioxidot kötnek meg;
  • a fenyőfa-üzletág munkahelyteremtő iparág; stb.
Karácsonyfa-kérdés: a valódi fenyő a jobb választás?

Karácsonyfa-kérdés: a valódi fenyő a jobb választás?

Ezzel teheted még környezettudatosabbá az igazi fenyődet karácsonyfaként

Ezeken az előnyökön túl igazából rajtad is múlik, hogy mennyire teszed környezettudatossá a te igazifenyő-karácsonyfádat. Számos eszköz áll rendelkezésedre a környezettudatos karácsonyhoz, többek között:

  • ne dobd ki a fenyőfát, inkább használd fel a kertedben komposztálásra vagy talajtakarónak – így megspórolod a megsemmisítésével járó széndioxid-kibocsátást;
  • de a legjobb megoldás a két legyet egy csapásra: legyen élő karácsonyfád – de nem vágott fenyőből:
    • díszítsd fel a saját kertedben levő fák egyikét vagy nevelj saját fenyőfát a teraszon – de ha nem megoldható, végső esetben:
    • kölcsönözz cserepes fenyőfát kertészetekből!

Valójában egy a lényeg: az, hogy mennyire vagy környezettudatos, nem attól függ, hogy műfenyővel vagy igazi fenyőfával ünnepled a karácsonyt. Sokkal inkább azon, hogy választásod tudatos legyen, és kihasználd a döntésed adta környezetbarát lehetőségeket. Ha neked az igazi fenyőfától lesz karácsonyi hangulatod – ne foszd meg magadat ettől az élménytől!

Karácsonyfa-kérdés: a valódi fenyő a jobb választás?

Karácsonyfa-kérdés: a valódi fenyő a jobb választás?