Karácsonyfa-kérdés, a műfenyőfa a jobb választás?

Karácsony napja:

Karácsonyfa-kérdés: a műfenyő a jobb választás?

Ahhoz, hogy karácsonyunk igazán bensőséges, ünnepi hangulatú legyen, az egyik legfontosabb kellék a karácsonyfa. A karácsonyfa-választék szerencsére, meglehetősen széles, számos féle-fajta karácsonyfa közül válogathatunk. Lehet a karácsonyfánk lucfenyő, ezüstfenyő vagy nordmann (vagy normand, normann, ki hogyan ismeri).

De mindenekelőtt a legfontosabb és manapság környezettudatosságunk elharapózása miatt legdivatosabb kérdés: igazi fenyőfa vagy műfenyő legyen a karácsonyfánk? És az egészben a legfurcsább és legváratlanabb az, hogy a válasz: tulajdonképpen mindegy, hogy igazi fenyőt vagy műfenyőt választunk. Ugyanis mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, akár környezetvédelmi, akár egyéb, praktikus, esztétikai szempontokból is.

Nézzük most meg, milyen érvek szólnak a műfenyőfa vásárlása mellett.

Műfenyő: Tökéletes karácsonyfa

Tökéletes karácsonyfa, műfenyő.

A műfenyőfa jobb választás, ha környezettudatosak akarunk lenni

Amikor az első műfenyőfák megjelentek, az egyik legfontosabb érv az volt mellettük, hogy mennyivel környezetbarátabb megoldás is ez. Ha nem vásárolsz minden évben egy élő fenyőfát néhány napra, sok-sok fenyőfa életét megmentheted vele. Az egyik legjellegzetesebb példa erre Andersen: A fenyőfa* című meséje, és annak szívszorító tanulsága.

És valóban, a műfenyő segíthet egy kicsit élhetőbbé tenni környezetünket. Bár létezik ellenkező vélemény is, amelyik szerint a valódi fenyő kifejezetten erre a célra van, jó döntés lehet a műfenyő. Főleg, ha tudatosan választjuk ki és használjuk fel:

  • nem mindegy az alapanyag: keresd a PVC-mentes műfenyőt;
  • gondolkodj hosszú távban, és ne cseréld le legalább 20 évig.
Műfenyő

Műfenyő: Tökéletes karácsonyfa lehet.

A műfenyőfa mellett szóló egyéb érvek

Ráadásul a környezettudatos gondolkodás mellett egyéb okok is lehetnek, ami miatt végül számunkra a műfenyő lesz a jobb választás. Számos gyakorlati, praktikus előnye lehet a műfenyőnek, mellyel akár a ránk nehezedő stresszt csökkentheti a karácsonyra való készülődés során.

Így például a műfenyő:

Műfenyőfa: Tökéletes karácsonyfa

Műfenyőfa: Tökéletes karácsonyfa

A műfenyőfa és az esztétikai szempontok

Korábban ez volt az egyik legfontosabb ellenérv az volt a műfenyővel szemben: „A műfenyőfa annyira lehangoló, mert nincs olyan hangulata: lerí róla, hogy mű, és még illata sincs.

Pedig ez csak a régebben gyártott műfenyőfákra igaz, amelyeknek tényleg nem sok közük volt egy igazi karácsonyfához. Manapság a modern technológia fejlődésével egyre élethűbbek a műkarácsonyfák, olyannyira, hogy ember meg nem mondja róluk, hogy nem igazi.

Ha pedig a karácsonyi illat hiányzik, azt sem kell feltétlenül nélkülözni. Nem kell mást tennünk, mint beszereznünk néhány fenyőágat az erdőből, vagy kérni pár lepotyogott maradékot a fenyőárusoktól. Ha a fűtőtestre tesszük, pillanatok alatt „karácsonyillat” lesz, és még élő fenyőfát sem kell kivágni miatta.

* Utolsó megtekintés: 2021-11-02