Milyen egy tipikus magyar karácsony – egy külföldi szemével?

Karácsony napja:

Milyen egy tipikus magyar karácsony – egy külföldi szemével?

A karácsony nemcsak nálunk, Magyarországon, de a világ minden táján az egyik legfontosabb ünnep. Mindenhol ugyanakkor tartják, ugyanannak a keresztény ünnepkörnek a keretében – és mégis: néha egészen meglepő különbségek vannak az ünneplés módjában. Például teljesen más a karácsony mondjuk Ausztráliában vagy Japánban, mint hazánkban.

Mert hát nálunk, Magyarországon megvannak a számunkra meglehetősen ismert, jól bevált karácsonyi szokások, amit mindannyian jól ismerünk. Az ausztrál, japán vagy akár a kubai karácsonyi szokások nekünk sokkal furcsábbnak, egzotikusabbaknak tűnhetnek, mint a mi kis hazai ünneplésünk.

De gondoljunk csak bele: vajon hogyan látnak bennünket, magyarokat a külföldiek, mit gondolnak a mi „hagyományos”, „szürke” évenkénti karácsonyozásainkról? Például a japánok vagy a kubaiak? Nagy valószínűséggel számukra pont hogy a mi kis megszokott karácsonyi tradícióink lehetnek különlegesek és érdekesek. Nézzük most meg, milyennek láthatja egy másik kultúrájú ember a mi jó magyar karácsonyunkat.

Magyar karácsony

Magyar karácsony

Magyar karácsony idegen szemmel nézve: a szenteste

Magyarországon a karácsony előestéje – amit úgy hívnak: „Szent Este”, egy nagyon fontos ünnep. Az emberek ezen a napon díszítik fel a karácsonyfát, és gyakran előfordul, hogy csak a felnőttek, gyerekek nélkül! Ilyenkor, amikor a gyermekek meglátják a csodálatos díszekben pompázó karácsonyfát, rendkívül meglepődnek. A szülők pedig azt mondják, az angyalok hozták el a karácsonyfát a gyerekek kedvéért!

A szentestén tartott éjféli mise nagyon népszerű Magyarországon, melyre az emberek a karácsonyi vacsorát követően mennek el.

Magyar karácsony

Magyar karácsony

Magyar karácsony idegen szemmel nézve: a hagyományos magyar karácsonyi ételek

A hagyományos magyar karácsonyi menü, amit ugyancsak szenteste fogyasztanak el, legtöbbször ezekből az étkekből áll:

  • hal: ezt legtöbbször leves formájában készítik el, pontyból vagy más édesvízi halból, és úgy hívják: „halászlé”;
  • „töltött káposzta”: káposztalevelekbe göngyölt darált sertéshús, rizs és hagyma, fokhagyma és egyéb fűszerek;
  • desszert:
    • egy speciális mákos kenyér/torta, amit úgy hívnak: „bejgli”: ez egy nagyon népszerű édesség Magyarországon;
    • valamint az ugyancsak kedvelt mézeskalácsot is főleg karácsonykor fogyasztják előszeretettel. A sütit ilyenkor élénk színekkel díszítik, és különböző karácsonyi figurák alakjára formázzák.
Magyar karácsony

Magyar karácsony

Magyar karácsony idegen szemmel nézve: a gyerekek, Jézuska és az ajándékok

Szenteste a gyerekek abban reménykednek, hogy a karácsonyfán kívül – egészen pontosan alatta – mindenféle meglepetésajándék várja majd őket. A szüleik azt mondják nekik, hogy az ajándékokat Jézus hozza, akit a gyerekek előszeretettel becéznek „Jézuska„-nak.

Ilyenkor a gyerekeket kiküldik a szobából, ahol a karácsonyfa van, hogy várjanak, amíg az ajándékok „megérkeznek”. Csak akkor mehetnek be, amikor csengőszót hallanak, és végre nekieshetnek a karácsonyfa alatt található mindenféle ajándékcsomag kibontásának.

Magyar karácsony

Magyar karácsony

Ugye milyen furcsák vagyunk is mi, magyarok és a megszokott karácsonyunk – egy idegen szemével?

Forrás, utolsó megtekintés: 2021-10-26