Karácsonyfa-kérdés, milyen a tökéletes karácsonyfa?

Karácsony napja:

Karácsonyfa-kérdés: hogyan válasszuk ki a tökéletes karácsonyfát?

A karácsony ünnepének egyik legkardinálisabb kérdése a tökéletes karácsonyfa kiválasztása. És ez talán nem is olyan véletlen, hiszen a karácsonyfa, a karácsonyi fenyő a karácsonyi ünnep legfontosabb kelléke. A karácsonyfa-állítás hagyománya, a fenyőállítás eredete hosszú múltra tekinthet vissza, és ez az örökzöld növény a karácsony legfontosabb szimbóluma.

Számos elképzelés, nézet, vélemény kering arról világszerte, hogy vajon milyen a tökéletes karácsonyfa, milyen tulajdonságok teszik a fenyőfát tökéletes karácsonyfává. Ugyancsak rengeteg megfontolásra érdemes szempontról olvashatunk, hallhatunk, hogy mi alapján döntsük el, melyik lehet számunkra a tökéletes karácsonyfa kiválasztásának alapja. Ha csak egy kicsit megpróbáljuk beleásni magunkat a kérdésbe, hamar rájöhetünk: reménytelen, hogy megtaláljuk az egyetlen, igazi választ a kérdésre.

Mert a valóságban csak egyetlen mód létezik. Mindenkinek magának érdemes eldönteni, hogy mi fontos számára a tökéletes karácsonyfában, és hogyan tudja kiválasztani az ideális karácsonyfát.

Mitől függ, hogy milyen a tökéletes karácsonyfa?

Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok, ami alapján manapság el szoktuk dönteni, hogy hogyan válasszuk ki a legjobb ünnepi karácsonyfánkat.

Tökéletes karácsonyfa

Tökéletes karácsonyfa? Melyik lesz az igazi választás?

  1. Mindenekelőtt az esztétikai szempontok

Valljuk be, a karácsony hangulata akkor tud igazán tökéletessé válni, ha ott van az az igazi, tökéletes karácsonyfa. Az a csillogó-villogó, magas, háromszögletű, zöldellő és illatozó, ideális karácsonyfa, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Különösen, ha az embernek gyerekei vannak, akik boldogan díszítgetik, csillogó szemmel lesik, mikor bonthatják fel az alatta levő karácsonyi ajándékokat.

  1. Ne feledkezzünk el a praktikus szempontoktól sem

Egy érett felnőtt már nemcsak a szépséget látja egy karácsonyfában, hanem az azzal járó bonyodalmakat, nehézségeket is.

  • Mennyibe fog kerülni a karácsonyfa?
  • Hogyan fog elférni a karácsonyfa?
  • Fel tudja-e majd dönteni a karácsonyfát kedvenc macsekunk?
  • Mennyire fog szemetelni, mennyi macerával jár majd a takarítás utána?
  • Mit csináljunk vele, ha vége a karácsonynak? Stb.
  1. És persze a legdivatosabb kérdés: a környezettudatos karácsonyfa

Vagyis: élő, igazi fenyőfa legyen a karácsonyfánk, vagy pedig válasszunk helyette inkább műfenyőfát?

Tökéletes karácsonyfa

Tökéletes karácsonyfa választása alapos átgondoltságot igényel.

Karácsonyfa-kérdés: valódi vs műfenyő

Az igazi fenyő kontra műfenyő kérdéskör valójában nemcsak arról szól, hogy mennyire vagyunk környezettudatosak, mennyire szeretnénk védeni a természetet. A fentebb részletezett szempontok is befolyásolhatják azt, hogy melyik válik be számunkra igazán.

Igazából erre a kérdésre sem létezik egyetlen, megkérdőjelezhetően helyes válasz. Elvégre alapvetően mind a valódi karácsonyfának, mind a műfenyőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Azt, hogy végül műfenyő legyen vagy igazi, elsősorban a mi értékrendünk, ízlésünk, elvárásaink fogják meghatározni. És a jó hír az, hogy válasszuk bármelyiket is, minkét esetben megvannak az érvek amellett, hogy sikerült környezettudatos döntést hoznunk.