Környezettudatos karácsony

Karácsony napja:

Környezettudatos karácsony

5 tipp, hogy ne csak te, de a világ is kicsit jobban érezze magát

A karácsony a legeslegnagyobb ünnep a világon – de ezáltal az egyik leginkább környezetszennyezőbb is.

Mert a karácsony gyakorlatilag erről szól manapság. Minél több mindent beszerezni, minél gyorsabban. Akár azon az áron is, hogy nem lesz rá szükség, vagy rengeteg megmarad belőle, kihasználatlanul.

Gondoljunk például a sokfogásos, hadseregnek is elegendő karácsonyi menüre, a kidobásra kerülő csomagolópapír-hegyekre, csak hogy a legfontosabbakat említsük. De persze ott van még az élő vagy műkarácsonyfa kérdése is, és még számtalan más példát is felhozhatnánk.

Ám ehelyett inkább most adunk pár tippet, hogyan lehet az idei karácsony egy kicsit más. Kicsit visszafogottabb, de annál bensőségesebb – és ráadásul még ott a tudat is, hogy talán ezúttal kevesebb kárt okozunk vele. Ez persze csak néhány ötlet, szerencsére némi kreativitással rengeteg módja lehet még a környezetbarát karácsonynak.

  1. Kreatív ajándék másképpen

Mindenekelőtt a karácsony legfontosabb kelléke: a karácsonyi ajándékok. A legtöbb – hirtelen, kapkodva kitalált, meggondolatlanul vásárolt – ajándék a kukában szokott landolni. Mit lehetne tenni ez ellen?

  • Ajándékozzunk élményt a szeretteinknek!

Például szenteljünk egy napot arra, amit csak velük, töltünk, és mindenféle izgalmas programokkal lepjük meg őket.

  • Vagy ami még felemelőbb: ajándékozzunk meg egy szervezetet

Kevesebb ajándékozás lehetne annál szívmelengetőbb, mint adományozni például egy állatmentő szervezetnek vagy egy gyerekvédő alapítványnak. Nekik aranyat ér, mi pedig a jótett élményével lehetünk gazdagabbak.

  1. Ajándék csomagolás nélkül, vagy ötletes, környezetbarát csomagolással

Egyáltalán nem ördögtől való, ha eltekintünk a karácsony legszennyezőbb részétől, az egyből kukába kerülő csomagolópapírtól, és csomagolás nélkül ajándékozunk.

Környezettudatos karácsony

Környezettudatos karácsony, csomagoljunk egyedi ötletekkel.

  • De szellemes ötlet az is, ha időlegesen kölcsönvesszük egy ritkábban használt ruhadarabunkat – egy régi sálat, például. Ötletes csomagolás, és a karácsony után visszatérhet az eredeti, hasznos funkciójában.
  1. Ünnepi hangulat karácsonyfa nélkül vagy időszakos karácsonyfával

Egyre többen mondanak le a karácsonyfa-állításról, elvégre nemcsak kizárólag attól jön meg a karácsonyi hangulat. Elég lehet hozzá például a régi égősor is a falra tűzve.

Környezettudatos karácsony

Környezettudatos karácsony, csak ágakat díszítve.

  1. Változatos karácsonyi díszek – fenntarthatóan

Nem kell minden évben új karácsonyfadíszeket vásárolni. Vagy mégiscsak vágysz a változatosságra? Itt a tipp helyette:

  • Cserélgessétek a karácsonyi díszeket családtagjaitok, barátaitok között! Így megvan a változatosság, mégsem kell a régieket kidobni.
Környezettudatos karácsony

Környezettudatos karácsony, használj a természetből, vagy süss a családdal.

  1. Ünnepi menü – a maradéknak is megvan a helye

Érdemes odafigyelni a karácsonyi menü mennyiségére: minél kevesebb a maradék, annál gazdaságosabb a környezetnek.

  • De ha mégiscsak megmaradt valamennyi az ételekből: keress olyan szervezetet, akiknek szüksége lehet rá! Ne feledd: ami neked felesleg, másnak érték!