A tökéletes karácsony

Vajon létezik-e bármiből is tökéletes? Létezik-e tökéletes ember, tökéletes nő, tökéletes férfi, tökéletes boldogság? És ugyanígy: létezik-e tökéletes karácsony?

A válasz: igen is, meg nem is. Nem létezik egy abszolút és mindenki számára tökéletes semmiből, se nőből, se karácsonyból.

De létezik egy tökéletes mindenkinek magának. Létezik egy tökéletes férj, pont nekünk, és létezik egy tökéletes karácsony – mindenkinek a saját, tökéletes karácsonya.

De még jobbat mondok: létezik tökéletes; és nem csak EGYETLEN tökéletes. Hanem könnyedén előfordulhat, hogy az ember életében valamiből TÖBB tökéletes is akad. Akár tökéletes karácsonyból is.

Tökéletes karácsony

Fehér karácsony

Meg lehet fogalmazni, mi a tökéletes karácsony, úgy, hogy mindenkinek tökéletes legyen?

Valószínűleg lehetne írni egy általános leírást, ami meghatározza, mi a tökéletes karácsony. Ez a leírás minden bizonnyal tartalmazná a következő állítások nagy részét:

  • A tökéletes karácsony fehér, azaz havas tájban gyönyörködhetünk karácsonykor is.
  • A tökéletes karácsonyfa nem lehet tökéletes tökéletes karácsonyfa nélkül.
  • A tökéletes karácsony az, amikor minden szerettünkkel együtt lehetünk.
  • A tökéletes karácsony az, amikor szuper ajándékokat kapunk.
  • A tökéletes karácsony az, amikor mindnyájan boldogok vagyunk.
  • A tökéletes karácsony az, amikor végre megpihenhetünk kicsit…

…és így tovább, folytathatnánk a sort, hogy milyen is lehet egy bárki számára elfogadható tökéletes karácsony jellemzése.

De bizonyára sokaknak feltűnhet, hogy egyvalami az összes fentebbi, tökéletes karácsonyra vonatkozó meghatározásra igaz. Mégpedig az, hogy mindegyik túl általános, túl személytelen…

Magyar karácsony

A tökéletes karácsony mindenkinek más

Mert másmilyen egy tökéletes karácsony neked, és másmilyen a tökéletes karácsony nekem.

Nekem például a tökéletes karácsony az, amikor rengeteget nevetek, és végre úgy igazán elengedhetem magam. A cicámnak pedig bizonyára az a tökéletes karácsony, ha teli hassal bekuckózhat a tökéletes karácsonyfa alá, a kellemes illatok felhőjében.

Tökéletes karácsony tavaly, idén – és utána is tökéletes lesz

…mert ahogyan fentebb megfogalmazódott, hiába tökéletes valami, az még nem jelenti azt, hogy egyúttal megismételhetetlen is. Illetve, de, még akár az is lehet…

…mindössze annyi kell hozzá, hogy legalább egyetlenegy, apró pici részletben eltérjen a korábbi tökéletestől, tökéletes karácsonytól. Mert miért ne érezhetnénk többször valamiről azt, hogy az a valami éppen akkor, éppen ott, éppen azzal – egyedi és megismételhetetlen? Vagyis egyszóval: tökéletes?

És bár a tökéletes valamit, így a tökéletes karácsonyt, lehetetlen pár szóval leírni, tulajdonképpen éppen ez a jó is benne. Mert rajtunk áll, hogy mikor, mennyi tökéletes karácsonyban lehet részünk. Nem kell mást tennünk, mint igyekezni tökéletessé tenni – és képesnek lenni mindenben megtalálni azt, amiért tökéletes lehet.

Így hát, kívánom neked, hogy idén is tökéletes legyen a te, saját külön bejáratú karácsonyod! Csakúgy mint jövőre és minden évben, életed végéig.

Tökéletes karácsony