Karácsonyi üdvözlet, üdvözlőlap

Karácsony napja:

Karácsonyi üdvözlet, üdvözlőlap

Hogy minden szerettünk karácsonya boldog legyen

A karácsony a szeretet ünnepe. A karácsony annak szimbóluma, hogy valójában minden ember jó, minden embert szeret valaki, és nem kell egyedül ünnepelnie a karácsonyt.

A karácsonyt tehát mindenki a legközelebbi szerettei (közvetlen családja, legmeghittebb barátai) körében szokta tölteni. De ilyenkor azért azok is eszünkbe jutnak, akik valamilyen módon szerepet játszottak az életünkben, de már rég találkoztunk velük. A távolabbi rokonok, régi iskolatársak, akikkel együtt koptattuk a padokat, és ezeréves, közös élmények kötnek minket még mindig össze.

Ha máskor nem, karácsonykor – amikor már túl vagyunk a gyakran stresszes karácsonyi előkészületeken – óhatatlanul eszünkbe jutnak ezek a régi kapcsolatok. És mint a szeretet ünnepe, karácsonykor igazán nekik is tudtukra adhatjuk, hogy nem felejtettük el, és szeretettel gondolunk rájuk.

Erre találták ki a karácsonyi üdvözlőlapokat.

Karácsonyi üdvözlet, üdvözlőlap

Karácsonyi üdvözlet, üdvözlőlap

 

A karácsonyi üdvözlőlapokat egy feltalálónak köszönhetjük

A karácsonyi üdvözlőlapok nem olyan ősi múltra tekintenek vissza, mint maga a karácsonyi ünnepkör. Az ötlet eredetileg, hogy karácsonyi üdvözlőlapok készüljenek, melyeket el is lehet küldeni, Sir Henry Cole, brit feltaláló nevéhez köthető. Ő bízott meg ugyanis 1843-ban egy festőt, hogy készítsen karácsonyi képeslapot, melyet sokszorosított és értékesített. Mikor pedig a bélyeget is feltalálták, a karácsonyi üdvözlőlap kiküldése remek üzletté vált a posta számára.

Az első karácsonyi képeslapon egyébként középen egy nagy létszámú család szerepel, akik felénk nézve ránk ürítik a poharukat. Alattuk pedig a felirat: “A Merry Christmas and a Happy New Year to You*

Karácsonyi üdvözlőlapok nagyszüleink idejében

Ezután a karácsonyi üdvözlőlap hagyománya sokáig élt és virágzott, melynek köszönhetően a posta intézménye is jól profitált. De legalább mindenkit el tudtunk érni, akit szerettünk, éljen a világ bármely pontján – és tudtukra adhattuk, hogy gondolunk rá.

Nagyszüleink számos változatos témájú karácsonyi képeslap közül kiválaszthatták azt, ami a legjobban kifejezi ünnepi érzéseit régen látott ismerőse, rokona iránt. Persze egyikről sem hiányozhattak a karácsonyi ünnep kötelező elemei, szimbólumai: a fenyőfa, a rajtuk csillogó díszek, a puha, fehér hó.

No és hozzá a hagyományos karácsonyi üdvözlet: “Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!” Természetesen minden országban az adott nyelven.

Karácsonyi üdvözlet, üdvözlőlap

Karácsonyi üdvözlet, üdvözlőlap

Karácsonyi üdvözlőlapok: a globalizáció robbanásszerű változásokat hozott

Még ma is sokan élnek ezzel a lehetőséggel, a postai karácsonyi üdvözlőlappal, főleg az idősebbek. Ám az internet megjelenése, az, hogy információ egy szempillantás alatt eljuttatható a címzetthez, a karácsonyi üdvözlőlapok szokására is hatással volt. Ma már online küldhetjük el jókívánságainkat letölthető képekkel, személyre szabott üzenettel, vagy rövid, frappáns sms formájában.

De tulajdonképpen mindegy is, hogyan küldjük. Egy a lényeg: karácsonykor gondoljunk szeretteinkre, és ezt adjuk is a tudtukra valamiképpen.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2021-11-09