A karácsony színei

A karácsony színei

Zöld, fehér, piros, arany, ezüst – mi jut eszedbe akkor, ha ezeket a színeket képzeled magad elé?

Hát persze hogy a karácsony. Olyannyira, hogy ezek a színek egyenesen szimbolikus jelentésekkel bírnak a karácsony ünnepének terén. Vagyis komoly, tudományos kutatásokról olvashatunk, hogy a kezdetekkor, amikor kialakult a karácsony és annak szokásrendje, mit jelentettek ezek a színek.

És hát, ha bármilyen formában megjelenik előttünk a karácsony, akkor bizony pontosan ezekben a színekben fog pompázni. Akár karácsonyi képeket nézegetünk, akár karácsonyi filmeken szórakozunk, gyakorlatilag ezeken a színeken kívül nem is találunk mást a karácsony megidézésekor.

A karácsony színei nem elvontan, hanem valós megjelenésükben

Na mármost: a zöld és a fehér színek adják magukat, amikor a karácsony kerül szóba. De mi a helyzet a pirossal, arannyal, ezüsttel? Most tekintsünk el picit az egyes színek szimbolikus, elvont jelentéseitől, mint „vér” meg „újjászületés”.

Helyette inkább nézzük meg, hogy a mai karácsonyokba miképpen simulnak bele tökéletesen ezek a felsorolt karácsonyi színek.

A karácsony színei

A karácsony színei: piros

A karácsony színei közül természetesen a zöld adja magát a legjobban

Kezdjük rögtön a legegyszerűbbel: ha karácsony, akkor karácsonyfa, nincsen karácsony karácsonyfa nélkül.

Márpedig egy karácsonyfa legjellegzetesebb színe a zöld. Mert egy jó karácsonyfa telis-tele van zöld tűlevelekkel – még olyankor is, amikor a többi zöld levelű fa már elhullajtotta őket…

A karácsony színei a fehér mellett mutatnak igazán

…merthogy a karácsony egy jellegzetesen téli ünnep. Márpedig, ha tél, akkor hó, függetlenül attól, hogy éppen esik-e vagy sem. Ha pedig hó, akkor természetesen fehér. Fehér táj, fehér karácsony.

Hogyan válasszunk jó minőségű műfenyőt?

A fehér mellett mutatnak a legjobban a színek.

A karácsony színei közül a piros akár a hanyatló nyugatot is képviselheti

És akkor elérkeztünk a piros színhez. Bevallom, nekem kicsit gyanús hogy a piros (azon kívül, hogy jól mutat fehérrel), valami földhözragadtabb ok miatt vált karácsonyi színné.

Ennek oka vélhetően elsősorban az angolszász karácsonyi – és mikulás(!) szokásokhoz köthető. Ezekben az országokban ugyanis e két ünnep valójában egy. Nincsen télapó, mert a télapó hozza a karácsonyi ajándékokat. És ugye a télapó legnagyobbrészt piros – hogy ennek mi az oka, az már egy másik téma…

A karácsony színei

A karácsony színei harmóniát sugározzanak.

A karácsony színei közül az arany és az ezüst hozza el az ünnepi hangulatot

És végül, az arany meg az ezüst – nyilván ezeknek is megvan a maga szimbolikus jelentése. Ám én mégis inkább úgy látom, hogy ezek a színek varázsolják igazán különlegessé – mondhatni, ünnepivé – a karácsony eseményét.

Mert az arany és az ezüst színek a gazdagság, a pompa jegyét viselik magukon. Ahhoz tehát, hogy igazán ünnepi hangulatot teremtsünk karácsonykor, nem árt, ha ezekből is akad néhány.

Kívánok ezzel is mindenkinek kellemes hangolódást az egyre közeledő karácsonyra.

error: Content is protected !!