A karácsony szavai

Karácsony napja:

A karácsony szavai

A legfontosabb hozzá kapcsolódó kifejezések, +1, ami sose jutott volna eszedbe

A karácsonyhoz rengeteg dolog köthető. A jellegzetes karácsonyi ételek, karácsonyi dekorációk, a karácsonyi dalok, népszokások… Még számtalan más példát is sorolhatnánk.

A karácsony legfontosabb, legnépszerűbb ünnepünk. Elég csak kimondanunk azt, hogy „karácsony”, máris olyan folyamatok indulnak el bennünk, hogy számos képzet merül fel bennünk. Persze valószínűleg mindenkinek más jut eszébe a karácsonyról. De azért bizonyára sok közös pont is akad, amit a karácsonnyal kötünk össze.

Ha már a szóba kerültek a szavak: melyek azok a kifejezések, amelyek leginkább a karácsonyhoz kapcsolódnak? Amelyeket, ha kimondunk, rögtön a karácsony jut eszünkbe? Ami pedig azokat a melengetően kellemes, különlegesen bensőséges karácsonyi hangulatot árasztó képzeteket kelti bennünk, és igazán jóleső érzésekkel tölt el?

Karácsony szavai

Karácsony szavai

Karácsonyi szavak a karácsonyi ünnepkörhöz köthetően

A karácsony nemcsak hogy több napig tart, de többféle ünnep is kapcsolódik hozzá – ezért is hívjuk karácsonyi ünnepkörnek. Ezek közül nem mind kapcsolódik egészen szorosan a karácsonyhoz, de sok olyan is van, ami kifejezetten a karácsonyhoz köthető. Így például:

  • a karácsony előfutára, avagy a mikulás ünnepe;
  • az adventi időszak;
  • a babonákkal tarkított Luca-nap
  • és végül, a karácsonyt lezáró vízkereszt az újesztendő elején.

Ezek az ünnepek, bár nem karácsonynak nevezzük őket, mégis mind-mind azt sugallják: a karácsony érezhetően benne van a levegőben.

Karácsony szavai

Karácsony szavai

Karácsonyi szavak az ünnephez kötődve, és 1, ami egyet jelent a gyerekek karácsonyával

De melyek azok a szavak, amik nélkül nincs karácsony, és amelyek egészen egyszerűen szinte reflexszerűen megidézik szemünk előtt a karácsonyt?

Hát legelőször is a karácsony legfontosabb kellékét kell megemlítenünk, ami nem lehet más, mint a karácsonyfa. Nem véletlenül található meg benne már eleve a „karácsony” szó…

És persze természetesen minden olyan szó ide tartozik, ami a karácsonnyal és az arra való készülődéssel összeköthető. Van ugye a karácsonyi dekoráció, a jellegzetes karácsonyi ételek, és persze ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: a karácsonyi ajándékról sem.

Ám van egy olyan szó, melynél kevés akad, ami nála jobban a karácsonyhoz köthető lenne. Mégsem biztos, hogy magunktól eszünkbe jutna – legalábbis, ha mi magunk felnőttek vagyunk. Mert abban biztos vagyok, hogy ha egy gyermeket kérdeznénk, mi jut eszébe a karácsonyról, az első között vágná rá. Persze mindjárt az „ajándék” szó után. 🙂 Ez a szó pedig nem más, mint a:

Jézuska

Mert hát mit kérdezünk mi mindig, ha egy gyermekkel találkozunk karácsony tájékán?

„Mit fog hozni neked karácsonykor a Jézuska?”

Nekünk, felnőtteknek tehát legyen bár a karácsony egyenlő azzal, hogy „a szeretet ünnepe” – gyermekeinknek már mindörökké a „Jézuska születése” marad.

Karácsony szavai

Karácsony szavai